keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Bálahordás laptikával
Bár még nincs itt az ideje, mindenki lázasan várja az első kaszálást. A bálahordást, ha egy kicsit leleményes az ember, lóval is meg lehet oldani.

A laptikához könnyen csatlakoztatható akár utánfutó is. Bármilyen teher hordására alkalmazhatjuk. Ezúttal a bálahordást fogjuk bemutatni.

Sok gondot tud okozni nagy körbálák esetén, hogyan is rakjuk fel a bálát a pótkocsira - főleg ha egyedül vagyunk.

Van a jól bevált módszer, mikor puszta erejére támaszkodva pallók segítségével rágurítja az ember. Aki már csinált ilyet az tudhatja, hogy nem egy derékkímélő leányálom. Magyar ember, habár elég erős ahhoz hogy felgurítsa egy-kettőre, ám még annál is okosabb, hogy ne így tegye.

A pótkocsira szerkesztettünk egy rém egyszerű csörlőt amely a segítségünkre lesz. Nézzük csak, miképpen működik ez a  valóságban.

A két hámfából eszkábált bálaszorítót a pótkocsi végéhez erősítettük, majd azt kihúztuk a földre. És itt következik a trükk:

A bálát rágurítjuk a bálaszorítóra, azt pedig a már említett csörlőre akasztjuk. Egyszerűen felcsörlőzzük és másodpercek alatt a pótkocsin van a bála. 

Igaz, hogy földön kézi erővel kell a bálát gurítanunk, de legalább egy munkamenetet, a felrakás ami egyébként a legnehezebb, máris megspóroltuk.

A pótkocsira kényelmesen két körbála ráfér. A második bálát hasonlóképpen tesszük fel, mint az elsőt. Lényegi különbség nincs. A bálaszorítót a csörlővel meghúzva a szállításnál nem mozog, jól feszül.

Forrás: igaslo.blog.hu
2013.04.23
Frissítve: 2017.02.22.


KapcsoLÓdó cikkek:


Városi munkák lovakkal »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés