keresés a lovardák között


Csúcstechnológiával a lólábak védelmében

A „Dr. Brehm” nevet kapta az a Lipcsei Egyetemen kifejlesztett lábvédő, amely állítólag úgy illeszkedik a ló csánkjára, mintha ráöntötték volna.

Prof. Dr. Walter Brehm és két kollégája egy lóspecialistákból álló team segítségével fejlesztette ki az új védőeszközt.

A lovak csánkja rendkívül sérülékeny, ugyanakkor anatómiailag rendkívül komplikált képlet, melynek kötözése illetve védelme mind az állatorvosoknak, mind a lótulajdonosoknak feladta a leckét. A csánkvédő fejlesztésekor fontos szempont volt, hogy ne csússzon le, ugyanakkor ne szorítson a szélesebb helyeken sem és kövesse a ló minden mozdulatát. Emellett figyelembe kellett venniük azt is, hogy a ló lábán számos olyan pont van, amelyek sérülés esetén rendkívül elasztikus kötést igényelnek, hogy az állat a mozgás során ne érezzen kellemetlen nyomást.

A fejlesztés másfél évig tartott. Először a lóláb háromdimenziós szkennelésére volt szükség. A kapott kép alapján szoftvermérnökök tervezték meg a csánkvédőt, amelyet Dr. Brehm és csapata folyamatosan továbbfejlesztett a gyakorlati tesztek során. A végeredmény egy rendkívül elasztikus, antibakteriális felületű, könnyen tisztítható csánkvédő speciális tépőzárakkal, amit a lótulajdonosok könnyedén felhelyezhetnek lovuk lábára. Előnye, hogy a sokszor élénkebb fiatal lovak is elfogadják – az eddigi vizsgálatok szerint. A csánkvédő felhelyezésével megelőzhető az ödémák kialakulása, valamint leegyszerűsíti a sebkezelést egy sérülés vagy műtét után.

A csánkvédő sikerén felbuzdulva Dr. Brehm és csapata egy hasonló ínvédőt is elkészített, következő projektjük pedig egy speciális fejvédő kifejlszetése lesz lovak számára.

Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás és fotó: doctorbrehm.de
2012.10.30.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés