keresés a lovardák között


Szentlőrinci Vágta - Szentlőrinc, 2012. augusztus 12.

│ Nemzeti Vágta │ Elővágták │ Sztárfutam │ Versenykiírás │


Beszámoló a Szentlőrinci Elővágtáról:
Izgalmas befutó az első Szentlőrinci Vágtán
Már csak négy helyszínen van lehetőség a kvalifikációra

Közel tízezren látogattak ki a Szentlőrinci Gazdanapokra, melynek keretében augusztus 12-én, vasárnap lezajlott a Szentlőrinci Vágta, a Nemzeti Vágta előfutama. A lebilincselő döntő izgalmas pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget: a Pogány színeiben induló Dörnyei József az első körben végig vezetett, majd a szentlőrinci és a kővágószőlősi lovas, Arató Barna és Kelenfi Norbert is megelőzte.
 
A Szentlőrinci Vágtára tizenegy település - Decs, Gyód, Keszü, Kovácsszénája, Kővágószőlős, Liget, Mágocs, Magyarhertelend, Pogány, Szentlőrinc, Szőlősgyörök – nevezett és küzdött a Nemzeti Vágtára való bejutásért. A versenyt ezúttal ideális időjárási körülmények között, kellemes 25 fokban sikerült lebonyolítani. Az elővágtára kialakított 600 méteres pályán két kört tettek meg a lovasok. Az előfutamokat délelőtt, míg a döntőt délután rendezték. A fináléba Kovácsszénája, Pogány, Szentlőrinc és Kővágószőlős lovasa jutott be, végül a célba utóbbi két település képviselője, Arató Barna Mabrouk Puntó nyergében, valamint Kelenfi Norbert Káder Tokió nevű lovával futott be első, illetve második helyen. A lovasok ezzel az eredménnyel már biztos résztvevői a fővárosi finálénak.


A versenyre ezúttal is sokan voltak kíváncsiak: a színvonalas programokkal, köztük az elővágtával színesített Szentlőrinci Gazdanapok – melyet 19. alkalommal rendeztek meg a településen – közel tízezres nézőközönséget vonzott.

- A megváltozott versenyszabályzatnak köszönhetően az idei évben egyenlő esélyek mellett indulnak a települések, hiszen a 2012. évi Nemzeti Vágtán nem futhatnak angol telivérek. Ezzel szélesebb réteget értünk el, és a lovasok nevezési kedve is megerősödött. Ezzel kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kaptunk, mindenki elfogadta az új szabályokat, hiszen vidéken zömében félvér lovakat tartanak – mondta Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta Elővágta- és nevezési igazgatója. - A versenyben nagy szerepet kapnak a helyi lovasok, lovardák, így most még inkább értelmet nyer a Nemzeti Vágta célja: helyi lovas szerezhet dicsőséget saját településének.
 
Bendes Csaba hozzátette, évről évre nő az elővágták száma, melyek egyre több érdeklődőt vonzanak. Külön öröm, hogy szinte minden helyszínen többezres közönség buzdítja a futamon résztvevőket. Tizenkét selejtező már lezajlott, még négy van hátra: augusztus 18-án Kozárdon a Palóc Vágta, 20-án a bajai Bácskai Vágta várja a lovasokat. Augusztus 25-én új helyszínen, Sopronban rendezik meg a Széchenyi Vágtát, míg a Kaposvári Vágta augusztus 26-án az utolsó lehetőség a szeptember 15-16-i kvalifikációra.


A Szentlőrinci Vágta programajánlója:

Ezúttal a Dél-Dunántúl legjobb lovasain a sor, hogy megmérkőzzenek egymással: augusztus 12-én, vasárnap, a Szentlőrinci Gazdanapok mezőgazdasági szakkiállítás és vásár keretein belül rendezik meg a Nemzeti Vágta következő vidéki előfutamát, a Szentlőrinci Vágtát. A versenyt a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Vásárcentrumában, a lovaspályán tartják.

A Pécstől alig 20 kilométerre található vásárterületen a selejtező futamok délelőtt tíz órakor kezdődnek, jelentkezni még a helyszínen is lehet reggel kilenc óráig. Az egyes versenyszámok szünetében traktoros ügyességi versenyt rendeznek, ahol egy szlalom pályán kell minél gyorsabban és minél kevesebb hibával végigmenniük a jelentkezőknek. Délidőben a Daniel Speer Brass elnevezésű, fúvósokból álló zenekar szórakoztatja a közönséget, majd egy rendkívüli hölgy, a lovakkal kommunikáló Pataky Kata bemutatójára kerül sor, aki a bizalmon és megértésen alapuló Monty-Roberts idomítási módszert ismerteti meg az érdeklődőkkel. Három órakor a Kerek Erdő Zeneműhely műsora hangol a döntőre. A szeptember 15-16-i, Nemzeti Vágtára delegáló finálét 15.30 perctől izgulhatja végig a publikum.

A nap során hagyományőrzők, lovasok, mutatványosok is színesítik a programot. A gyerekeket állatsimogatás, pónilovaglás, állatbemutatók, légvár, játszóház, homokozó várja. Lesz íjászat, kemencés ételkóstoló, valamint kézműves bemutató- és vásár.A gazdanapok programjai már pénteken, augusztus 10-én elkezdődnek, a szakma képviselőit agrárfórum és nemzetközi üzletember találkozó várja, valamint másnap egy méhészeti szaknapot is tartanak számukra. A közönséget szombaton díjugrató verseny és gyermekszínházi műsor szórakoztatja.

A Szentlőrinci Gazdanapokat 19. alkalommal rendezik meg, a nemzetközi esemény mára az ország egyik legnagyobb szakvásárává nőtte ki magát, ahol több száz kiállító mutatkozik be. Tovább a Szentlőrinci Gazdanapok programjaihoz >>


További információ az Elővágtákról, nevezésről:
nevezes@vagta.hu
Bendes Csaba
+36 70 235 4068


Vissza az előfutamokhoz >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés