keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Kincsem Park   »   A Kincsem Park hírei


Ostinato elsöprő győzelmét hozta a Millenniumi Díj

Az Év lova ellenfél nélkül maradt az utolsó kétszáz méteren


Fokozott izgalommal várta a vasárnapi versenynapot a szakmában dolgozók sokasága, és természetesen a Kincsem Park közönsége is, mivel az 1800 méteres Millenniumi Díj mindig az év egyik legjelentősebb futama. A 7,4 millió forint összdíjazású versenyre idén kilenc telivért neveztek, de King Cobra-t és Star Force-t a start előtt lejelentették, így végül heten vágtak neki a viadalnak. De ne szaladjunk ennyire előre...

A Magyar Turf hasábjain ezúttal is élvezetes áttekintő cikkel jelentkezett Száraz György, melyből sok érdekes információt tudhattunk meg a Millenniumi Díj múltjáról. A Magyar Lovaregylet Elnöke Krúdy Gyulát idézte bevezetőjében:

„Az éves lóverseny program egyik legjelentősebb futama a kezdetektől, 1896-tól a mai napig. A pálya legjobb lovai találkoznak a hozzánk látogató külföldiekkel és a Király Díjról (a Millenniumi Díj egykoron ezt a nevet viselte – ag.) feltétlen elmondhatjuk, hogy kitűnő lónak kell lenni ahhoz, hogy elnyerje ezt a trófeát. Nagyreményű háromévesekkel találkoznak sikeres öreg lovak, a köztük lévő súlykülönbség nemcsak a kortól, hanem az eddigi nyerések utáni pönalizálástól is függ. E várva várt futam minden évben fokozott figyelem mellett zajlik, több szakmai kérdésre is választ ad.”

Aligha lehetne jobban összefoglalni a Millenniumi Díj lényegét, mintsem azt a szenvedélyes lovis hírében álló Krúdy tette 1925-ben. Eme sorok közel kilencven esztendő múltán is szóról-szóra megállják a helyüket, hiszen az állva maradt hét induló közt, a pálya legjobb talpon lévő lovai sorakoztak fel, kiegészülve a horvát színeket képviselő Indy Jones-szal, s azzal a szlovák tréningből érkező Pacino Mo-val, aki az utolsó két versenyét egyaránt megnyerte. Ráadásul április 15-én Pozsonyban a tavalyi hazai Év lovát Ostinato-t is verte.

Most vasárnap azonban Pacino Mo (Lukas Kasal) nem jelentett akadályt a szintén indulónak adott Ostinato-nak (Nino Murro), de gyorsan tegyük hozzá, a másik öt ló sem. Az A36 Szindikátus lova könnyedén „köszönt el” az utolsó kétszáz méteren, s biztosan nyerte az ez évi Millenniumi Díjat. A dobogó alsóbb fokain Ribárszki Sándor idomítottjai, a nagyot hajrázó Fiery Wing (Stanislav Georgiev), és a Batthyány-Hunyady Díjat pályarekordban abszolváló Quissisana (Német Sándor) osztozkodtak.


Ostinato trénere, Kovács Sándor ezen a vasárnapon is nagyot alkotott, mivel a főfutamgyőzelmen túlmenően, további három alakalommal várták fotózásra a winner's circle-be. A Rascal Díjban Művész Úr, a Májusi Díjban Gárdakapitány (mindkét lovat Paizs Gábor lovagolta), míg a Nemzetközi Amatőrkupa Hendikepben Nemzeti Összefogás (Kocka Ákos am.) sikerének örülhetett a regnáló champion idomár.

Kovács mellett, Németh Ildikó lehetett a legboldogabb a mesterek között, ugyanis a Nyeretlen Háromévesek Versenyét Landolf (Simon Ferenc), a Balbinus Hendikep II. részét pedig másik idomítottja Belnisz (Berghoffer Szandra am.) nyerte. A zsokéknál egyedül a már fentebb is említett Paizs Gábor tudott duplázni.

Zárásként essen szó a nap ötödik futamának névadójáról, az immáron tíz éve működő Bottyán Equus Lómenhelyről. Alapítói Rédeiné Éva, valamint férje, Rédei Attila, akik áldozatos munkával és hatalmas odaadással gondoznak idős, beteg, és sérült lovakat. Az őrbottyáni székhelyű menhelyen jelenleg harminckilenc lovat találunk. Többet közülük a vágóhíd elől mentettek meg. Munkájuk valóban példaértékű, pláne annak tudatában, hogy az alapítvány jórészt saját anyagi ráfordításból, és az SZJA 1%-ából gazdálkodik. A menhely kapuja a hét minden napján nyitva áll. Kicsiket és nagyokat egyaránt szertettel várnak!


2012.05.22., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Kincsem Park, Ostinato, Kovács Sándor,
A36 Szindikátus, Quissisana, Ribárszki Sándor

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés