keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Bitjug - Woronesch
Bitjug - Woronesch

SZÍN: Pej, sötétpej, fekete, szürke.

MARMAGASSÁG: 152-162 cm

EXTERIőR: Nemes, középnagy fej; erős, hosszú nyak, széles szügy, nehéz, mély törzs, hosszú hát, hosszú, fejlett far; száraz test, gyakran lőcslábú vagy karikalábú, rövid csűd, nagy, lapos pata; dús, sűrű sörény és farok.

TULAJDONSÁG: Tanulékony, jámbor, igénytelen, kitartó, szorgalmas, szótfogadó; energikus mozgású.

HASZNÁLAT: Kocsi- és igásló a mezőgazdaságnak és az iparnak.

EREDET, ELTERJEDÉS: Woronesh mellet Bitjuga (Chrenowoje méntelep), GUS

SAJÁTOSSÁG, TÖRTÉNET: A Woronesch Nagy Péter idején keletkezett; a sztyeppeken élő kancát ("Lomoviks") nyugatfríz ménnel párosítottak össze; később Orlov ügetőt, Percheront és Ardennit kereszteztek; létrejött a bitjug fajta, a cári időkben teljesen elterjedt Oroszországban; a tenyésztés a 19. század végén hanyatlott, ezért átkeresztezték, nyugaterurópai hidegvérűvel, ezzel csak alig alakították ki az eredeti fajtát; az 1917-es forradalom után alakult ki végül a Woronesh/Bitjug; az 1930-as években rendszeresen javították a fajtát Orlov ügetővel és csak a helyi hidegvérű kancát alkalmazták; 1936-ban a fajta állandósult és a "Woronescher Arbeits- und Wagenpferd" (Woronescher munka- és kocsiló) nevet kapta.

Fordította: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Bitjug - Woronesch

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés