keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose nem megy Amerikába

Mikóczy Zoltán és OverdoseOverdose már javában készül következő versenyére, vagy Angliában fut egy yorki Group I-es versenyben, vagy egy cseh-német túra vár rá augusztusban. Utóbbi könnyebb mezőnyöket jelent, hiszen kevésbé jelentős futamok, kisebb pénzdíjjal, de a költségek is szerényebbek.

Mikóczy Zoltán elmondta, hogy lovát korábban az USA legnagyobb versenyfesztiváljára, a Breeders’ Cup-ra is nevezte, viszont most reálisan átértékelve a lehetőségeit úgy döntött, hogy törölteti Overdose-t a költséges amerikai versenyből.

Véget ért Overdose háromhetes alagi pihenője, egy ideje már újra versenyre készül. Hátráltatta a munkát a kánikula, majd az esőzések?

Mikóczy Zoltán: Mindent el tudtunk vele végezni, amit eddig terveztünk. Viszont a tervezettnél tíz nappal korábban kellett patkolnunk, mert meglazult az egyik patkó ragasztása. Mivel úgy ítéltük meg, így nem végezhet gyors munkát, gyorsan kellett cselekednünk. Mivel kovácsa, Stuart Packham ezen a héten minden nap a goodwoodi meetingen dolgozik, így egyedül a mostani hétvége jöhetett számításba.

A Glorious Goodwood egy igen komoly ötnapos versenysorozat, hasonlatos a Royal Ascothoz, persze kisebb felhajtással. Ekkor futják azt a Goodwood Cup-ot is, amelyet Kincsem 1878-ban megnyert...

Mikóczy Zoltán: Stuart számára szakmailag is nagyon fontos, hogy az ő szolgáltatását vegyék igénybe, de ugyanúgy fontos számára Overdose is, ezért a lehető leghamarabb iderepült Budapestre. Vasárnap délután – amíg a Kincsem Parkban a versenyek zajlottak – újrapatkolta Overdose-t, aki ezúttal már versenypatkókat kapott. Jelenleg még javában zajlik a felkészítő munka, a hét végére be is fejeződik, és a következő versenyére történő formaidőzítés következik.

Mikorra dől el, hol indul legközelebb Overdose?

Mikóczy Zoltán: A jövő hét végéig. Jelenleg még néhány variációban gondolkozunk, ezért Overdose-t több versenyre is neveztük.

Ez megszokott a lóverseny világában. Minden tulajdonos – legalább is a jobb lovait – egyazon időszak több versenyére is nevezi, és a lehetőségei, illetve a ló formája alapján dönt róla, hogy végül melyikben indítja, és melyekből törli...

Mikóczy Zoltán: Az időzítés is fontos, és nem titok, hogy a versenyszervezők abból gyűjtik össze bevételük jó részét, hogy akár hónapokkal előbb nevezni kell a versenyre, így több tucat olyan ló után is fizetnek a tulajdonosok – persze részletekben –, akik valamilyen okból el sem indulnak azután...

Milyen versenyeket vettetek célba nyár végére, és őszre?

Mikóczy Zoltán: Nagyon szeretném, ha Overdose-nak ismét lehetősége nyílna a világelittel megmérkőzni. Erre Angliában, Yorkban, a többnapos Ebor Festival keretében augusztus 19-én megrendezésre kerülő 1000 méteres, Group I-es Nunthorpe Stakes-ben kerülhetne sor.

Ascoti versenyét követően az angol újságírók is ezt javasolták neki, mondván, hogy ott Yorkban, Észak-Angliában augusztusban általában puha a talaj.

Mikóczy Zoltán: Természetesen az őszi szezon csúcsversenye az október eleji párizsi Prix de l’Abbaye lesz, de ha adottak a körülmények, azaz jó a talaj, és sikerül rá jól felkészítenünk, akkor ne csak ez az egy lehetősége legyen Group I-es versenyt nyerni.

Van alternatívája a yorki versenynek?

Mikóczy Zoltán: Nagyon remélem, hogy augusztus elején el tudunk indulni Overdose-zal Angliába, ha ez meghiúsul, van egy másik menetrend is. Ezért már neveztük augusztus végére, a baden-badeni Goldene Peitschére is...

Ez az az 1200 méteres Group II-es futam, amiben tavaly elveszítette a veretlenségét...

Mikóczy Zoltán: Ez egy nagyságrenddel költségkímélőbb alternatíva. Ha így lesz, előtte augusztus 7-én Prágában az eredetileg a közép-európai országok által létrehozott kupán indulhatna. Ami most nevében nem lesz Közép-Európai Kupa, mert nem minden ország fizette meg a tagdíjat, így idén csak cseh, osztrák és lengyel lovak indulnak, magyarok és szlovákok nem. A cseh versenyszervező viszont nagyon szeretné, ha Overdose Prágában futna, hiszen ez rengeteg nézőt vonzana. Még zöldkártyát is biztosítana a számára. Ezt a megoldást akkor választanánk, ha nem tudjuk vállalni az angliai utat.

Tehát vagy Yorkban egy angol Group I-es futam, vagy Prágában egy közép-európai mezőny, és egy német Group II-es verseny...

Mikóczy Zoltán: Az újabb angliai túra költségei többszörösét teszik ki a cseh-német változatnak. A kérdés arról is szól, megadjuk-e az esélyt Overdose-nak, hogy ismét Group I-es szinten mérkőzhessen Angliában, mert a másik két verseny anyagi oldalról sokkal biztosabb lábakon áll. Főleg a prágai, aminek a sportértéke közel sem annyi, de könnyebben meg is oldaná Overdose. Az ottani mezőnyben ugyanis várhatóan 10-15 kilóval rosszabb lovak indulnának nála.

Az egész világon mindenhol a Group-versenyekről szól a lóversenyzés. De azokban a győztes szinte mindent visz, az óriási erkölcsi siker mellett övé a pénzdíjnak több mint a fele. A másodiknak még mindig pozitív a szaldója, de a harmadiktól lefelé egyre negatívabb mérleggel száll ki a futtató. Overdose ráadásul elég messziről utazik, tehát az út és a kinn tartózkodás költségei is jelentősek.

Mikóczy Zoltán: Ráadásul egy angol túra esetén még elegendő időt ott is kell töltenie a lónak. Tavasszal ennek a hiánya meg is mutatkozott. Amikor egy fárasztó, háromnapos út után egy héttel futott a Temple Stakes-ben, csak hetedik lett. Ascot előtt viszont három hetet tudott készülni a verseny helyszínétől egy órányi autóútra, és remek formát futva nagyszerű eredményt ért el...

Ha tudjuk vállalni a yorki futamot, csak úgy van értelme, ha augusztus elején el is tudunk indulni. Az utolsó munkáit pedig ugyanúgy Pulboroughban végezné, mint Ascot előtt. A cél az, hogy Párizsra legyen csúcsformában, ehhez pedig jobb lenne, ha az erősebb yorki mezőnyben mérkőzhetne előtte, ahol persze szintén a győzelem a cél. Nem is utaznánk, ha nem gondolnánk, hogy jó esélye lehet megnyerni.

Volt egy olyan titkos vágyad is, hogy Amerikába utazzatok novemberben, a nemhivatalos telivér-világbajnokságnak is nevezett Breeders’ Cup-ra, ami az USA legnagyobb meetingje...

Mikóczy Zoltán: Egy hónapja neveztük is Overdose-t. Ráadásul pont a yorki Nunthorpe Stakes az az európai verseny, ami idén erre kvalifikál, azaz a nyerője csak az amerikai futam nevezési díjának első részletét fizeti. Ám átértékelve a lehetőségeinket, ezt a versenyt idén nem tudom finanszírozni. Jeleztük is a szervezőknek, hogy visszavonjuk a lovat még a nevezési díj első 25 ezer dolláros részletének megfizetése előtt. Ha ugyanis Overdose nem nyerne Yorkban, további 30 ezer dollárba kerülne a nevezése, plusz az odautazásért még egyszer ennyit kellene fizetnünk. Egy harmadik hellyel is éppen csak megközelítenénk a nullszaldót.
Így egyelőre az augusztusi és a párizsi futamok élveznek elsőbbséget.

2011.augusztus 1. Forrás: PannoniaOverdose

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés