keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Az igazi erőfelmérő most következik

Bemutatjuk Overdose szombati ellenfeleit

Számtalanszor eljátszottunk már a gondolattal, mi lenne ha...? Nos, többet nem kell ilyen eszmefuttatásokkal vesződnünk, hiszen szombat délután minden kérdésünkre megkapjuk a választ. Hosszú utat bejárva Overdose végre visszatér szülőhazájába, pontosabban az angliai Haydock Parkba. Ez a verseny pedig tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy valódi képet kapjunk, hol tart Dózi Európa jelenlegi legjobbjaihoz képest. 

Itt pedig rögtön álljunk meg egy pillanatra. Akik nyomon követik a Racing Portal mindennapjait, tudhatják, az "öreg kontinens" topsprinterei, ha nem is mérföldkövekre, de mindenképpen messze járnak Ausztrália és a Távol-Kelet legjobbjaihoz képest. Sereg András kollégám azt mondja, Overdose mezőnye inkább a másodvonalat képviseli. Ebből a szemszögből nézve, az ascoti sprintek jelentősége erősen leredukálódik, amit nekünk, vehemens Overdose rajongóknak igen csak nehéz megemésztenünk.

Európai szemmel nézve a King's Stand Stakes és a Golden Jubilee Stakes az a két megmérettetés, amit a sprintfutamok netovábbjaként szoktak emlegetni. Viszont Ausztrália és az ázsiai országok pénzíjazása közel másfélszer akkora, mint az európai Group 1 sprinteké. 

Mindezek ellenére nem szabad, hogy hiányérzetünk legyen. Európán belül ugyanis nem találunk ennél erősebb mezőnyt.

1 MARKAB
8 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 121
Tréner: Henry Candy / Lovas: Pat Cosgrave
Vitt súly: 62,5 kg / 8 éves / Startbox: 10

A Mosaic Racing lova 32. versenyére készül.
2009-ben került mostani tréneréhez. Pályafutása ettől a ponttól kezdve kezdett el felfelé ívelni. Az igazi áttörést azonban a következő év hozta el számára. 2010 nyárán, két 1200 méteres győzelmet követően, kisebb meglepetésre másodikként ért célba Equiano mögött a King's Stand Stakes-ben (Gr-1). Egész éves teljesítményére a szeptemberi Sprint Cup (Gr-1) megnyerésével tette fel a koronát. Idén egy futás van a lábában. Csalódást keltő kilencedik a Duke of York Stakes-ben (Gr-2).


2 BORDERLESCOTT
9 éves herélt, legmagasabb: RPR száma 121 
Tréner: Robin Bastiman / Lovas: Neil Callan
Vitt súly: 59,0 kg / 9 éves / Startbox: 1

A mezőny korelnöke. Egymást követő két esztendőben (2008/09) megnyerte a Nunthorpe Stakes-t (Gr-1). A Temple Stakes korábbi kiírásaiban háromszor ért placcra (kétszer második, míg az elmúlt évben harmadik volt). Utolsó győzelmét tavaly aratta a goodwoodi King George Stakes-ben (Gr-2). 2011-ben eddig ő is csak egyszer futott, akkor egy hosszra a nyerőtől ötödik a Palace House Stakes-ben (Gr-3).


3 GROUP THERAPY
6 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 112
Tréner: David Barron / Lovas: Jamie Spencer
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 8

Apját az elmúlt évtized legnagyobb sprinterei között tartják számon, ami nem csoda, annak fényében, hogy 2003-ben öt napon belül megnyerte mindkét ascoti klasszikust. Ivadékai közül, a négyszeres Group 1 győztes Starspangledbanner emelhető ki.
Group Therapy eddigi legjobb eredménye egy második helyezés Borderlescott mögött a 2010-es King George-ban. Áprilisban őt is láthattuk a Palace House Stakes-ben, ahol tizenegyedikként végzett. 


4 HAMISH McGONAGALL
6 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 113
Tréner: Tim Easterby / Lovas: David Allan
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 2

Főként alacsonyabb (hendikep futamokban) versenyzett mostanáig. Magasabb szinten két Group 3-as negyedik helyezést tud felmutatni 2010-ből. Áprilisban Class 2-es győzelemmel nyitotta az évet Skóciában, ezt követően pedig nyolcadik a Duke of York Stakes-ben.


5 KINGSGATE NATIVE
6 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 123
Tréner: Sir Michael Stoute / Lovas: Ryan Moore
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 12

A verseny címvédője. 2007-ben Nunthorpe-ot, 2008-ban pedig Goden Jubilee Stakes-t (Gr-1) nyert. Utoljára decemberben a Hong Kong Sprintben (Gr-1) láthatta őt a közönség. A távol-keleti küzdelemben hatodik, két és fél hosszra végezve a győztes JJ the Jet Plane mögött.
Trénere és lovasa egyaránt a szakma krémjéhez tartoznak. Párosuk, Workefoce-szal kiegészülve 2010-ben Epsom Derbyt és Arc-ot nyert.


6 OVERDOSE
6 éves mén, legmagasabb RPR száma: 123
Tréner: Jozef Roszival / Lovas: Andreas Suborics
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 6

Overdose esetében sok újdonságról nem számolhatok be, hiszen eredményeit és kálváriáját szinte az egész ország, de majdhogynem egész Európa jól ismeri.
Dózi kapcsán mostanság többször olvasni lehetett, hogy számára két "verseny" van kinézőben Haydock Parkban. Az egyik természetesen a futam, a másik az a fránya startgépbe való beállás. Baden-baden óta én inkább oda sem merek nézni ilyenkor a képernyőre, habár Overdose csapatának tagjai igyekszenek megnyugtatni a rajongókat, nem lesz gond ebből. 
A ló berlini futása mindenképpen elégedettséggel tölthetett el bennünket, az időeredmény és a látott stílus pedig bizakodásra ad okot.


7 PROHIBIT
6 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 112
Tréner: Robert Cowell / Lovas: Jim Crowley
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 11

A 2010-es Prix de l'Abbaye (Gr-1)  hatodik helyezettje. Az idei szezont február 3-án az Emirátusokban kezdte, ahol szűk két hónap alatt négyszer is megméretett. A Dubai Racing Night keretein belül lefutott Al Quoz Sprintben (Gr-2) ötödik lett. Európába visszatérve sem pihenhetett sokat, a Palace House Stakes-ben  kilencedik, a Prix de Saint-Georges futamában negyedik 1/4 hosszal a győztes mögött.

A Prix de Saint-Georges-t 0:55,92-ben nyerte Inxile. Viszonyításképp vegyük azt az elterjedt alapelvet, miszerint a célban egy lóhossz távolság egy másodperc különbséget jelent. Nos, így is jól látható, hogy Prohibit 56 másodperc környéki időt repesztett, ami közel egy szekundummal jobb, mint Overdose berlini pályarekordja (0:57,1). Persze a legendásan gyors longchampi pályán születtek már ennél sokkal kiemelkedőbb eredmények már ami a lefutási időket tekinti, lásd Marchad D'Or 2008-as Prix de l'Abbaye győzelmét (0:54,4).

A virtuális videóknak köszönhetően láthattuk, hogy Overdose is ennyi idő alatt tette meg 1000 méteres távot anno, csak hát azt a futamot ugyebár érvénytelenítették, és amit szintén nem szabad elfelejtenünk, azóta eltelt három év.


8 SOLE POWER
4 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 119
Tréner: Edward Lynam / Lovas: K. Latham
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / Startbox: 5

2010-ben abszolút outsiderként (száz az egyhez adták) mennybe megy a Nunthorpe Stakes nyerteseként. Hosszú pihenőt követően tizennegyedik Al Quoz Sprintben, majd ezt valamelyest korrigálva, holtversenyben Jonny Mudball-lal harmadik a Palace House Stakes-ben.


9 TANGERINE TREES
6 éves herélt, legmagasabb RPR száma: 110
Tréner: Bryan Smart / Lovas: Tom Eaves
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 9

A versenyek erősségét tekintve folyamatosan lépked felfelé. Szeptemberben még Class 3-ban nyert versenyt, majd ezt egy listed siker követte. Zsinórban harmadik győzelmét a Palace House Stakes-ben könyvelhette el.


10 ROSE BLOSSOM
4 éves kanca, legmagasab RPR száma: 109 
Tréner: Richard Fahey / Lovas: Paul Hanagan
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves / Startbox: 7

Listed és hendikep helyezések után egy kancák számára kiírt Group 3-as sprintverseny megnyerésével hívta fel magára a figyelmet. Indították a Nunthorpe Stakes-ben. A topfutamban pénzdíjas ötödik lett. Októberben a Prix de l'Abbaye-ben kellett volna megismételni jó teljesítményét, de a huszonegy lovas mamutmezőny felőrölte az akkor hároméves kancát. 2011-es bemutatkozó futása során utolsó a Duke of York Stakes-ben.


11 NEW PLANET
3 éves mén, legmagasabb RPR száma: 104 
Tréner: John Quinn / Lovas: Martin Lane
Vitt súly: 55,5 kg / 3 éves / Startbox: 3

Ez lesz pályafutása első rajtja háromévesen, s talán pont ezért nehéz őt elhelyezni a mezőnyben. Rögtön az első csikóversenyében búcsúzik a nyeretlenek táborától, amit egy újabb siker követett ezúttal már listedben. Az évzáró futamában harmadik Group 2-ben.


12 STONE OF FOLCA
3 éves mén, legmagasabb RPR száma: 102
Tréner: John Best / Lovas: Frederik Tylicki
Vitt súly: 55,5 kg / 3 éves / Startbox: 4

Már csikóként bedobták az öregebb lovak „patái közé”. Kortársai ellenében szerzett két második, illetve két negyedik helyezést követően megfuttatták a Nunthorpe Stakes-ben, ahol utolsó előtti (a Prix de l'Abbaye-hez hasonlóan a Nunthorpe is nyitva áll a kétévesek számára). New Planet-tel ellentétben Stone of Folca már gyepre lépett 2011-ben. Egy négy lovas minimezőnyben elveszítette nyeretlenségét.


2011.05.19 Forrás: http://overdoseonline.hu/, írta: Alpári Gergő

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés