keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose útinaplója

Alag - Pulborough

Pulborough, 2011.05.20.

Overdose tegnap csak egy rövid 200-300 méteres fröccsöt kapott. Szerdán ugyanis komolyabb munkát végzett, így ennyi volt a napi penzuma, amire frissessége megőrzése végett volt szüksége.

Délelőtt a csapat elindult a Liverpool és Manchester közötti Haydock Parkba. Ugyan Amanda Perrett, a pulboroughi tréningtelep vezetője felajánlotta saját szállítójárművüket, mégis azt a kétszemélyes (illetve két lovas) utánfutót választották, mellyel Overdose Angliába érkezett, és amelyet már megszokott. Az útra összesen egy megállást terveztek, mikor a ló inni is kap.

Délben már a londoni körgyűrűn jártak, 4-5 óra között érkeztek a Haydock parkba, a versenynap végén. Angliában most kicsit hűvösebb, 16 fok körüli, felhős idő van, így az utazás – legalábbis az időjárás miatt – nem terheli meg a lovat túlságosan.


Pulborough, 2011.05.18 - Overdose a Racing Post címlapján!

Katt a képre a nagyításhoz!

Overdose-zal a címlapján, "A budapesti puskagolyó leszállt" címmel jelent meg a világ legtekintélyesebb lóverseny szaklapja, a Racing Post mai száma, a róla szóló cikk pedig egyenesen a harmadik oldalra került.

A mai nap már nyugodtabban, talán a részben tegnap rögtönzött sajtótájékoztatónak is köszönhetően kevesebb fürkésző tekintettől zavartatva telt. Fontos feladat várt a csapatra, ugyanis Overdose ma végezte utolsó gyors munkáját szombati versenye előtt.
Tegnap dőlt csak el, hogy ezt azon a 7 furlongos (1400 méteres) egyenes pályán végzi, ami ugyanúgy emelkedik, mint azok a pályák, amiken Angliában versenyezni fog.

Mikóczy Zoltán szerint Overdose frissen, nagy kedvvel végezte munkáját, nem csak szemre, hanem kézi mérésük alapján is bíztatóan ment. Összesen 1200 métert futott, ebből azonban csak 500-600-at teljesített sebes vágtában, azonban munkalovasa, Osztényi Zoltán ekkor sem engedte teljesen el, végig fogta, nehogy túl sok energiát adjon ki magából.

Az emelkedőnek azért van különös jelentősége, mert Overdose korábban szinte minden alkalommal teljesen sík pályán futott, az angol lovak viszont jobban hozzá vannak szokva a dimbes-bombos viszonyokhoz. A Haydock Parkban a startot követően két kisebb emelkedő is található, ennél azonban már nehezebb lesz az ascoti pálya, ahol az emelkedő jóval meredekebb. Talán Overdose előnyére lehet, hogy már a berlini versenyét is emelkedős pályán futhatta, és, ha csupán egy alkalommal is, de Pulboroughban is dombnak felfelé vágtázhatott.

A berlini pálya emelkedő egyenese

A pulboroughi 7 furlongos (1400 méteres) egyenes tréningpálya

A Haydock Park befutója

Az ascoti egyenes


Pulborough, 2011.05.17 

Mivel folyamatosan csörgött a pulboroughi tréningtelep telefonja, ezért ma 11 órára rögtönzött sajtótájékoztatót szerveztek, amin több mint 30 újság tudósítója jelent meg. Nem csak a szaksajtó (Racing Post), de a legnagyobb angol lapok is képviseltették magukat. Mikóczy Zoltán szinte pajzsként tartotta magát eléjük, hogy Overdose minél kevesebbet érezzen meg a körülötte zajló felhajtásból.

A lovat délelőtt 11-kor megsétáltatták, majd egy fedett ezer méteres ügetőkörben dolgozott egy kevéskét, mindezt a sajtó képviselői csak tisztes távolból figyelhették. Ez alatt és ezt követően Mikóczy Zoltánt másfél órán keresztül kérdezgették.

Mire az újságírók elvonultak, a lovak már a Pulboroughban nagyon szigorúan vett 12-től 16 óráig tartó csendespihenőjüket töltötték Overdose-zal egyetemben.

Mikóczy Zoltán ez alatt Amanda Perrettel a trénigtelep vezetőjével, és Jozef Roszival trénerrel telefonon konzultált, és úgy döntöttek, hogy Overdose holnapi, a Temple Stakes előtti utolsó gyors munkájára az 1400 méteres egyenes pályán kerüljön sor. Ez abból a szempontból előnyös, hogy ugyanúgy emelkedik, mint a Haydock Park egyenese, és talán könnyebb rajta tartani a lovat, mint az 1600-as körpályán, hogy csak annyi energiát adjon ki magából, amennyit a holnapi munkájára szánnak. Végül Osztényi Zoltán munkalovassal bejárták a holnapi tréning teljes útvonalát.


Pulborough, 2011.05.16

A tréningtelep reggel 5-kor ébred, a lovak megreggeliznek, és délre már mindannyiukkal elvégzik a napi munkát. Délre összetakarítanak, a lovak megkapják ebédjüket, majd délután négyig „csendespihenő” következik, amit olyan komolyan vesznek, hogy még a lova mai napjáról telefonon beszámoló Mikóczy Zoltánra is rászóltak.

Overdose ma pihenéssel töltötte a délelőtt java részét, egy szűk órát sétált, majd kicsit legelészett. Megvizsgálta az a helyi állatorvos, az új-zélandi Rob Van Pelt is, aki két éve már kezelte. Mindent rendben talált, elégedett volt a ló állapotával, és elismerően nyilatkozott Overdose kondíciójáról.

Stuart Packham patkolókovács ellenőrizte a patkóit, és miután a hátsókat kicsit kopottnak találta, lecserélte azokat újakra, de a kényesebb elülsőkhöz nem kellett hozzányúlnia.

A menedzsment ezt követően a tréningtelep vezetőjével, Amanda Perrett trénerrel egyeztette a következő napokra tervezett munkákat.


Köln - Pulborough

2011.05.15-én a kora reggeli etetést követően reggel nyolc órakor gördült ki a lószállító a kölni versenypályáról, ahol aki csak jelen volt, elbúcsúzott Overdose-tól. Még Benedikt Faßbender pályaigazgató is tiszteletét tette.

A csapat fél kettőkor érkezett meg a Calais-i kikötőbe. Ott már egy tágasabb kamion várta Overdose-t, a csatornán ugyanis gyakori az erős hullámzás, ezért fontos, hogy a tengeren szállított lovak meg tudjanak maguk körül fordulni. Dózi ezt az utánfutóban ezt nem tehette volna meg.

A komp három órakor indult el velük, és két óra alatt, nyugodt vízen ért Angliába, ahol útjuk először a Folkestone-i Versenypályára vezetett. Itt Overdose visszaszállt utánfutójába, majd újabb két és fél órás utazást követően megérkezett angliai bázisára, a Pulborough-i tréningközpontba.

Két éve már töltött itt néhány hónapot, most egy másik, tágasabb, elkülönített istálló várta. Megvacsorázott, és sétált is fél órát. Mikóczy Zoltán szerint jó a kedélye, az utazást is jól viselte, amihez minden bizonnyal hozzájárult az a kiemelt figyelem, amiben Kölnben részesítették őket, amiért ismételten kifejezi az egész csapat köszönetét.


Pozsony - Köln

A tegnapi izgalmakat követően ma (2011.05.14) már minden a terv szerint alakult, reggel nyolc órakor gördült ki a lószállító a pozsonyi lóversenypályáról.

Útközben kétóránként pihenőt tartottak, a harmadik megállóban kapott Overdose inni, a továbbindulással pedig megvárták, amíg néhány dekával könnyebben folytathatják az utat. 

A csapat este fél hétkor érkezett meg a kölni pályára, Overdose otthonosan érezte magát, kicsit ismerkedett a bokszával, majd fél órát sétált, hogy átmozgassa tagjait a több, mint 900 kilométeres út után.

A csapat a köszönetét fejezi ki Böröcz Józsefnek, a Német Galoppdirektórium tagjának közbenjárásáért az elsőrangú ellátásért, amiben Overdose részesül.


Alag - Pozsony

Ma (2011.05.13) reggel fél nyolckor az előzetes terveknek megfelelően elindult Overdose Angliába. Kedvenc kétszemélyes lószállítójában utazik, melyben szembe tud fordulni a forgalommal. Azért döntöttek emellett, mert a kamionban korábban ideges volt, kaparta a padlót. Az egyetlen dolog, amire szállítóinak ügyelniük kell, hogy ne menjenek 100 km/h alá, mert azt Overdose nem szereti.

Győrben azonban elromlott a lószállítót vontató autó sebességváltója, és mivel a szakszervíz ugyan tudott volna csereautót biztosítani, de annak nem volt megfelelő vonóhorga, a késedelem miatt lefújták a mai etapot.

Vissza azonban nem fordultak, hanem érte ment trénere, Jozef Roszival, és Dózit ő autójával szállították tovább Pozsonyba, a versenypályára. Abban az istállóban szállásolták el, amiben ottani versenyei előtt minden alkalommal, így a mai éjszakát ismerős környezetben fogja tölteni.

A csapat a tervek szerint holnap a kölni lóversenypályáig utazik, ott töltik az éjszakát, és csak vasárnap kelnek át a csatornán.

Az egy napos késedelem nem jelent fárasztóbb utazást Overdose számára, talán jobb is, hogy kettő helyett három etapban teljesítik az utat, így ugyanis ezeken a napokon többet pihen, többet áll istállóban. Mikóczy Zoltán csak annyit fűzött a mai napon történtekhez, hogy „Áh! Péntek tizenharmadika...”

2011.május Forrás: PannoniaOverdose

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés