keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose elveszítette patkóját

talán tudta, hogy úgyis újat kap

Overdose múlt hétfőn (2010.08.02) munka közben elveszítette a bal első patkóját, ám mivel eleve keddre volt időzítve az aktuális újrapatkolása, szerencsére csak két napot veszített, így ez nem veszélyezteti a Bestens – Pannónia Életbiztosító Díjban történő augusztus 15-i indulását.

Mikóczy Zoltán megemlítette, hogy azt remélik, sokkal többet jöhet előre Overdose egy versenyben, mintha csak munkában készülne fel a Baden-Badeni megmérettetésre. Egy sprinternek pedig elegendő idő a regenerációra a két verseny közötti két hét.

A pozsonyi verseny után arról beszéltél, hogy negyven nap intenzív munka vár Overdosera a Baden-Baden-i versenyre készülve, akkor még nem volt tervben az augusztus 15-i budapesti futam...

Mikóczy Zoltán: A pozsonyi futását és a rá váró feladatot értékelve úgy találtuk, hogy sokkal többet tud a formáján előrehozni egy verseny, mintha csak munkában készülne fel. Azt is jobban le lehet mérni, hogy vállalható-e a Goldene Peitsche, ahol már jóval erősebb a mezőny. A társtulajdonosok is mellém álltak, és a Kincsem Park vezetősége is örömmel biztosítja a feltételeket Overdose újabb budapesti futásához.

A plusz verseny változtatott a felkészülésén?

Mikóczy Zoltán: Mivel a pozsonyi futam végén ki lett engedve, pihentebben érkezett haza, korábban tudta elkezdeni a munkát, mint azt előzetesen vártuk tőle. Felkészítése azóta is tervszerűen haladt, egészen hétfőig, amikor is munka közben elhagyta a bal első patkóját. Azonban ez sem jelent nagyobb kiesést, mert tegnap újrapatkolták.
Ez a két napos szünet nem sok, bár kérdés, hogy a patkolást követő szokásos pataérzékenység mennyi időt vesz még el tőle, ezzel ugyanis nem lehet előzetesen pontosan kalkulálni.
Mindezeket figyelembe véve sem látom veszélyben augusztus 15-i versenyét.

Hogyan sikerült ilyen gyorsan Alagra utaztatni az angol kovácsát?

Mikóczy Zoltán: Most szerencsések voltunk, ugyanis pont keddre volt ütemezve a patkolása. Szerettük volna, ha erre már a múlt héten sor kerül, akár közvetlenül a pozsonyi verseny után, ugyanis a vitaminos kezelés hatására nagyon szépen növekszik a patája. A kovácsa viszont múlt héten az ötnapos Glorious Goodwood meetingen teljesített szolgálatot Angliában, nem tudott korábban jönni, mi pedig nem akartunk máshoz fordulni.

Tekintettel a 15 hónapos kihagyásra, nem lett túl sűrű Overdose versenyprogramja?

Mikóczy Zoltán: Általában három hét szünet az ideális két verseny között, de rövidtávú lovak esetében ennél kevesebb is elég. 15-e után még mindig lesz ideje regenerálódni, és ha minden jó alakul, Baden-Baden is bevállalhatónak tűnik.

Ha már a pihenőidőnél tartunk. Miután megnyerted Shamal Sallyvel a Magyar Derbyt, adódott a lehetőség, hogy rá két hétre a Szlovák Derbyben fusson, de te akkor azt mondtad, hogy két hét nem elég, és csak egy héttel később, a Cseh Kancadíjban indítottad, amit fölényesen meg is nyert.

Mikóczy Zoltán: Egy hosszú távú lónak egy 2400 méteres futás után hosszabb idő kell a regenerációra, míg egy sprinternek két hét tökéletesen elég, sőt, bizonyos esetekben ennél kevesebb is elegendő lehet. Ascotban például többen dupláznak, miközben a két nagy sprint futam között csak négy nap van.

Overdose lábában már benne van egy ezer méteres verseny, most ismét ezen a távon fog futni, a Baden-Baden-i futam viszont 1200 méter, Pozsonyban kicsit maradozott az utolsó ötvenen, fogja bírni a végét? Lemérhető ez egy újabb ezerméteres versenyből?

Mikóczy Zoltán: Nekem is volt olyan gondolatom, hogy már most is ezen a kicsivel hosszabb távon fusson, de ez a kétszáz méter nem olyan nagy különbség. A trénerével egyeztetve maradtunk az ezernél, arról nem is beszélve, hogy ez a plusz kétszáz méter egy másfajta lovaglási taktikával is megoldható. Az a ló, amelyik jó ezer méterre, az ezerkétszázat is ugyanúgy le tudja futni.

Most is csak annyit menjen, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges? Gondolván a két héttel később rá váró megmérettetésre...

Mikóczy Zoltán: A ló érdeke az, hogy felkészítő verseny legyen a lábában. Nem bánnám, ha picit tudna spórolni az erejéből, bár még nem tudjuk, hogy milyen erős mezőny fog összeállni a pesti versenyre.

2010.08.08 Forrás: PannoniaOverdose

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés