keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták   »   Magyar lófajták


Kisbéri félvér

 A Kisbéri félvér alapítója a Kisbéri ménes, Magyarországon. A méntelep 1853-ban létesült 15.000 holdon. Elsősorban Telivér fajtából fejlődött ki. A mén ivadékai tehetségesek voltak, versenyképesek, nyertes lett az Epsom Derby-n, ugyanakkor meg kell említenünk itt Kincsemet, a verhetetlen kancát, aki új utat nyitott a „Guinness Book of World Records” könyvébe a töretlen 54 versenyével. A Kisbéri mén nemcsak permanens a telivérek versenyének történetében, de ezenkívül egy félvér ló, amelyik a „világ egyik legszebb sportlova”. Gondosan kitervelték és figyelték a tenyésztő programot, szigorú volt a szelektálás, egy külön típus bontakozott ki. Száz éven keresztül próbálták a legjobbat kihozni, eredménye meglett, sok minden a sajátossága lett, amire vágyunk egy modern sportlóban: alkalmazkodó, atlétikus, élénk és temperamentumos.

 1945-ben több félvér fajtát veszteség ért. Sokukat elhurcolták. Hogy javítsák a fajtát, más fajtákat használtak.

 Megpróbálták két kontinensen megmenteni ezt a fajtát. Úgy tűnt, hogy kihal, kevesebb, mint 2000 Kisbéri félvér volt a világon. Ez a fajta harcolt a megbecsülésért.

 A szövetség tenyészcélja egy kiváló teljesítményű ló, mely ugyanakkor gyönyörű, kitartó, eszes, kiegyensúlyozott és tökéletes karakterű. A Kisbéri félvér lovak alkalmasak az összes lovassportra. Minden színben megtalálható, ami magába foglalja a Palomino-t és a Bucksin színt is, de a tarka Kisbéri nem elfogadott. 15.3-17 marok magas. Elfogadott keresztezések: Trakehner, Telivér, Arab, Anglo-Arab, Shagya Arab és a Selle Francais egy négy generációs pedigrével és 15,2 marok minimum magassággal. Az összes tenyészmént felülvizsgálják és a bizottság engedélyezheti a tenyésztést.

  

Szerző: Breeds of Livestock
Fordította: Jenna2

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés