keresés a lovardák között

Lovas történelmi emlékeink
A világ minden nemzetének a történelmében előfordultak dicsőséges, és utólag szégyenteljesnek minősített sajnálatos események. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy ne méltányoljuk az egyén emberi helytállását. Összegyűjtjük azokat az írásokat, melyek magyar vonatkozású történelmi eseményeket mutatnak be, melyekre ma is joggal büszkék lehetnénk.

Fotó: Haga Zsuzsanna

Ha megkérdeznénk a lovasokat, hogy jártak-e már azokon a tájakon, ahol a történelmünk sorsfordító eseményei zajlottak, bizony elkeserítő kép tárulna elénk: azt se tudják, miről beszélünk. 

Szándékunk szerint az itt megjelenő írásokban - ismeretterjesztő, nevelő szándékkal -  kizárólag az ember (és a mi esetünkben a ló) teljesítményét szem előtt tartva, mai nyelvezettel, olyan, lehetőleg magyar vonatkozású történelmi eseményeket mutatunk be, amelyre ma is joggal büszkék lehetünk – lehetnénk. 

Nem célunk politikai töltetű vagy ideológiai hangvételű gondolatoknak helyet adni. Ezért hangsúlyozzuk az egyéni emberi teljesítmény kidomborítását. A világ minden nemzetének a történelmében előfordultak dicsőséges, és utólag szégyenteljesnek minősített sajnálatos események. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy ne méltányoljuk az egyén emberi helytállását, fizikai teljesítményét még akkor is, ha adott esetben a nemzete politikai vezetői hibás célokért kényszerítették az egyéni teljesítmény elérésére.

Cikkek lovas történelmi emlékeinkről:

 Fábricy Kovács Mihály az amerikai könnyűlovasság alapító apja
Bár erre a címre többen is joggal igényt tartanak, mégis jogosan sorolhatjuk közéjük az alább bemutatandó egykori hazánk fiát. Ő volt az első magyar, akit névszerint ismerünk azok közül, akik az Amerikai Egyesült Államok szabadságáért áldozták életüket. Személye az amerikai magyarság nemzeti identitástudatának fontos része lett. Jelmondata, amely latinul így hangzik: Fidelissimus ad Mortem, angolul Faithful unto Death azaz Hűséggel Mindhalálig, az amerikai magyarság jelmondata lett.

 Egy kuruc portya emlékére 1708.02.15-16.
Közismert tény, hogy 1708 ban egy kuruc lovasportya foglyul ejtette a császári hadak egyik tábornokát (Stahremberg Maximilian grófot), amint az az új állomáshelyére utazott. Amikor elkezdtem elemezni a portyát, igazából arra voltam kíváncsi, hogy 24 óra alatt, valójában sok vagy kevés az a „több mint 20 oszták mérföld” amiről a korabeli feljegyzések szólnak. Egy osztrák mérföld kb. 7,6 km volt. Egyáltalán: milyen részteljesítményeket követeltek meg a különböző kényszerítő körülmények a lovaktól és a lovasoktól?

 Peches vagy mázlista lovasbalesetek - II. Lajos magyar király 1526.08.29.
Azt már általános iskolában tanítják, hogy 1526. augusztus 29. én a mohácsi csatában a magyar sereg vereséget szenvedett a törököktől, a király, pedig menekülés közben belefulladt a Csele patakba. Belefulladt, de hogyan és miért? A kortársakat ez igencsak foglalkoztatta. Olyannyira, hogy még összeesküvés elméleteket is gyártottak. A történetírás végül is, Brodarics István kancellárnak az elbeszélését fogadta el, amelyet más túlélők is megerősítettek.

 Peches vagy mázlista lovasbalesetek - II. Rákóczi Ferenc 1701.08.03.
1708. augusztus 3. -án, a kora délelőtti órákban zajlott le az az ütközet, amelyet a történetírás Trencséni csata névvel illet. Az iskolai történelem tanítás során, a szorgalmasabb gyerekekben kb. ennyi marad meg: 1708. trencséni csatavesztés. Az érdeklődőbbek még azt is tudják, hogy ebben a csatában Rákóczi Ferenc megsebesült. Érdemes azonban egy kicsit jobban utána nézni ennek a balesetnek, mert ez is lovas baleset volt ám, de nem is akár milyen.

 Lovas küldönc ellenséges földön - Ambróczy György főhadnagy 1914.08.18-19.
Ha rápillantunk az I. világháborút megelőző Európa térképére, azt tapasztaljuk, az akkori államhatárok, különösen közép és kelet Európában bizony alaposan eltérnek a ma ismert határoktól. Ez a világtörténelem minden korábbi pusztítását felülmúló I. világháborúnak a következménye. 1914 augusztusában Európa néhány hét alatt lángba és vérbe borult.

 

Kedves Olvasóink!

Szeretettel várunk további hazai, vagy világi lovas történelmi írásokat is, melyet
az info@lovasok.hu e-mail címre küldhetnek el.

 

Frissítve, Maksa Eszter: 2015.09.08.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés