keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose csapata vágja a centit

Pénteken újrapatkolták Dózit

Pénteken újrapatkolták Overdose-t Alagon. A röntgenfelvételek elemzése után Dr. Szmodits Zsolt, Dózi állatorvosa, aki elmondta, hogy már csak két centit kell nőnie Overdose patáinak ahhoz, hogy teljes terhelést kaphasson. Néhány nap múlva pedig, amikorra az ilyenkor szokásos pataérzékenysége is elmúlik, már útra kész lesz, hogy a következő hónapokat Hoppegartenben töltse Ribárszki Sándor felügyelete alatt.

A patkolás egy ló életében, ha nem is mindennapos, de gyakori esemény. Még akkor is, ha ez nem a hagyományos szögelt patkókkal történik, hiszen nem Overdose az egyetlen versenyló, aki ragasztottat visel...

Szükségtől függően más lovakat is 5-7 hetente patkolnak újra, hiszen folyamatosan növekszik a szarutok, amit szabályozni kell, tehát a túlnőtt részeket le kell vágni, és a frissen kialakított patára fel kell helyezni az új patkót. Teljesen elfogadott a szögeléses és ragasztásos módszer is. Most már olyan technológiák vannak, hogy nagyon megbízható és jó minőségű ragasztott patkókat használnak, telivérek esetében akár versenyeken is.

Az Overdose által legutóbb viselt ragasztott patkó – ahogyan persze egy szögelttel is bármikor megtörténhet – leesett. Ez hátráltatta abban, hogy a terveknek megfelelő időpontban indulhasson Németországba. Pénteken került sor patái vizsgálatára és újrapatkolására.

A leesett patkót visszaragasztottam, de miután a másik lábán lévő is meglazult, úgy döntöttünk, hogy az utazást elhalasztjuk. Amúgy is ekkor már nagyon közel volt az újrapatkolás tervezett időpontja, ami így is úgy is most pénteken történt volna. Azért is döntöttünk az alagi patkolás mellett, hogy már az új patkóival indulhasson Németországba.

Készült röntgenfelvétel is...

Igen, több is. A paták kialakítása és a patkók felhelyezése után is készítettünk róla felvételeket, hogy meggyőződhessünk arról, hogy az új patkók megfelelően illeszkednek a patákra. Mindkét időben készített felvétel nagyon megnyugtató, továbbra sincs semmiféle olyan jellegű probléma a lábaival, ami azt mutatná, hogy a patái növekedése zavart szenvedne. Arra várunk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szaru nőjön még a patáira, és ezáltal a betegsége folytán kárt szenvedett patarészek lenőjenek, és egészséges pata helyezkedjen el mindkét elülső végtagján.

Sokan várják ezt a pillanatot. Mikor lehet majd kimondani, hogy Overdose patái is készen állnak a versenyzésre? Mert tulajdonosa és trénere egybehangzóan állítják, hogy lélekben már készen áll.

A mostani újrakörmölésnél, körülbelül még két centiméter volt a régi rész, tehát ami még nem a gyógyulását követően növekedett. Ennek a résznek a lenövését kell megvárnunk.

Tehát minden egyes patkolásnál – képletesen szólva – vágjátok a centit?

Egy normál szarutok nyolc-tíz centiméter hosszú. Overdose esetében nagyjából nyolc, ebből hat már megvan, kell még kettő. A patanövekedési folyamat háromnegyedén már túl vagyunk. Sokan kérdezik tőlem, hogy miért gyógyul ilyen lassan Overdose. Igazából ez nem egy gyógyulási folyamat, Overdose hál Istennek egészséges, meggyógyult már régen, most a lezajlott patairha gyulladás következtében kárt szenvedett patacsontok állapotát állítjuk vissza.
A friss felvételek alapján kijelenthetjük, hogy a pataszerkezetével nincsenek problémák, a korábbi anomáliák nem tapasztalhatók. Viszont amíg nincs meg a stabil, száz százalékosan ép szarutok, addig nem kezdődhet el a teljes terhelése.

Tehát indulhat Németországba?

Még egy-két napig érzékenyek lesznek a patái, ami a korábbi patkolásait is jellemezte, még ifjabb korában is. Ez teljesen normális és megszokott dolog. Olyan, mintha egy vadonatúj cipőt vennél fel, és amíg nem töröd be, addig nyomhatja a lábad, és nem úgy lépsz benne.

Csupa kettes?

Most két nap, utána még két centi.

Overdose és Dr. Szmodits Zsolt

 2010.01.09 Forrás: PannoniaOverdose

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés