keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


 

 

Hírek Overdose-ról

2009. április - június

Dózi ősszel talán rajthoz állhat

Overdose fényterápiával gyógyul, Aga Khan istállója is várja.
Mikóczy Zoltán bejelentette, hogy Overdose nem indul Európa legrangosabb rövidtávú versenyén, a newmarketi July Cup-on sem. Állapota ugyanakkor folyamatosan javul, így akár már augusztusban, de legkésőbb az ősszel ismét versenyezhet.
Addig fényterápiával gyógyul, sőt meghívást kapott a világ lóversenysportjának egyik legsikeresebb futtatója, Aga Khan franciaországi tréningtelepére is, hogy ott készüljön fel a késő nyári, kora őszi versenyekre.

További részletek Overdose állapotáról >>>


 

 

Dózi új cipője

Overdose tulajdonosa komoly dilemma előtt áll: siettesse lova gyógyulását, vagy várjon türelemmel teljes felépülésére, amely hosszú hónapokat is igénybe vehet.
Az, hogy végül hogyan is döntött, illetve hogy mi mindenről esett szó Max Furnier mesterkovács legutóbbi alagi látogatása során, kiderül Dózi új cipője című cikkünkből >>>


 

Overdose mindenkit megihlet

Az utóbbi hónapokban az egész ország megismerhette. Figyelemmel kísértük alagi mindennapjait, patkolását, felkészülését áprilisi versenyére, majd fölényes győzelmét. Később pedig egyként aggódtunk egészségéért, és drukkoltunk gyógyulásáért.

Overdose az egyetlen ló az utóbbi években – vagy talán évtizedekben – aki a hazai és külföldi szakma elismerése mellett országos ismertségre és népszerűségre tett szert. A magyar csodaló híre az ország legeldugottabb szegleteibe is eljutott.

Mára elmondhatjuk azt is, hogy Dózi olyannyira népszerű, hogy művészek merítenek ihletet belőle.
További részletek a Dózi ihlette művekről >>>


 

Végre jó híreket kaptunk Dóziról!

Dr. Szmodits Zsolt beszámolója.
Overdose állapotáról az őt kezelő állatorvost, dr. Szmodits Zsoltot kérdeztük.
Dr. Szmodits Zsolt: Határozottan a javulás útjára léptünk. A klinikai tünetek és a laborvizsgálatok is alátámasztják, hogy sikerült megfékeznünk a gyulladást. Nagyon jól terheli végtagjait. Már naponta kétszer sétálhat.
Tovább Dr. Szmodits Zsolt beszámolójához >>>


 

 

 

Overdose lábain nincs elváltozás

Dózi visszanyerheti régi formáját.
Overdose gyógyulásáról Mikóczy Zoltán számolt be: Kiértékelve a tegnap elvégzett röntgenfelvételt, és összehasonlítva a gyulladás csúcspontján elvégzett hasonló vizsgálattal, illetve az április 28-i, még a gyulladás előtti röntgenfelvétellel, egyértelműen megállapítható, hogy a patacsont elhelyezkedése szempontjából semmiféle elváltozás sincs, tehát se patacsont süllyedés, de pedig patacsont elferdülés Overdose esetében nem történt.

Mindkét lehetőség pályafutása végét is jelenthette volna. A negatív röntgen azt jelenti, hogy ha a ló megkapja a kellő időt a felépülésre, továbbra is az eddigi színvonalon folytathatja pályafutását, s még a héten megkezdheti a könnyű sétákat. Majd egy kéthetes rehabilitáció következik víz alatti edzéssel, hogy mielőbb visszanyerhesse régi formáját.

Hongkongban láttunk ilyet: a víz ellenáramoltatásával mindenféle sérülési veszély nélkül dolgoznak benne a lovak, s az úszás tökéletesen átmozgatja az izmaikat.

Az említett kéthetes rehabilitációra Kaposvárott vagy a Sopronhoz közeli Ebreichsdorfban kerül sor, mert ezek vannak a legközelebb. Korábban nem volt erre lehetőség, mert Dózi nem volt szállítható állapotban. De minden tervezgetés csak ezután következik, tehát jelen pillanatban még nem lehet tudni, melyik versenyben tér vissza, hiszen a cél mielőbbi teljes gyógyulása.

Forrás: www.pannoniaoverdose.hu


 

 

Javul Overdose állapota

Az utóbbi napokban Overdose állapota ismét aggodalomra adott okot. Mivel a ló az fájdalmas bal mellső lábát kímélte, a megnövekedett terheléstől a jobb patája is begyulladt. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Dózi végre a gyógyulás útjára lépett.

Overdose állapota az őt kezelő állatorvos, Dr. Szmodits Zsolt szerint kielégítő, és joggal reménykedhetünk abban, hogy hamarosan felépül. A mai napon, 8 nap elteltével Dózi újra rövid sétát tehetett az alagi homokon.

Az egyelőre kérdéses, hogy Dózi mikor térhet vissza a pályára. Ahogy Ribárszki Sándor szokta mondani: „Mindig a ló mondja meg.” Tehát Dózi gyógyulásának függvényében lehet csak dönteni arról, hogy mikor kezdhet újra edzeni, illetve hogy mikor versenyezhet majd ismét.

Múlt heti beszámolónk Overdose állapotáról >>>
Tudnivalók a pata gyulladásos megbetegedéseiről >>>


 

 

Overdose óráról-órára jobban van

Ribárszki Sándor beszámolója.
Pénteken megérkezett Max Fournier francia patkolókovács, egy korpás dunsztos kötést rakott Dózi patájára, szombat délután négykor ki is fakadt a tályog. Megpatkolta, illetve megragasztotta mind a négy patáját, ami nagyon jól sikerült.
Dózi tegnap már háromszor kint sétált, de már egyre jobban van. Mondhatni, hogy óránként javul a mozgása. Ezen a héten még csak sétálhat.
Részletek Overdose állapotáról, illetve tudnivalók a pata gyulladásos megbetegedéseiről >>>


 

 

Dózi a gyógyulás útján

Overdose állapotáról Mikóczy Zoltán nyilatkozik.
Napok óta ellentmondó értesüléseket lehet olvasni arról, hogy van-e még remény Overdose indulására a Haydock Parkban május 23-án lefutásra kerülő 100 ezer fontos Temple Stakes-en, meg arról, hogy a franciák leghíresebb ortopéd specialistája talán segít rajta. Hogyan sikerült Max Fournier urat a francia Nemzeti-díj előestéjén hazánkba csalogatni?

Mikóczy Zoltán: - Ha nem Dóziról van szó, el sem jött volna, de ez neki is egy szakmai kihívás, pedig őt rendszeresen a világ legjobb lovaira kérik fel. Hozzátette, hogy amint hazaér, meg fogják rohanni a francia újságírók, ezért elutazása előtt kérte, hogy egyeztessük, mit mondjon.

Mindenki nagyon várja az egyeztetett szakvéleményt, hiszen Dózi állapotáról az elmúlt héten legalább fél tucat állatorvos mondott véleményt.

Mikóczy Zoltán: Péntek este a fájós bal elsőre Fournier úrnak sikerült patkót ragasztania, majd nagy megkönnyebbülésünkre szombaton megtalálta a gyulladás helyét és a tályogot is el tudta távolítani. Ám ennek érdekében oly mértékben kellett behatolni a pata szarurétegébe, hogy mindenképpen időt vesz igénybe, amíg a pata regenerálódik, és terhelhetővé válik. Szombat estére a ló sántasága nagymértékben javult, s enyhén terhelni kezdte a lábát…
Ez már lehetővé tette, hogy Furnier úr elutazása előtt, vasárnap hajnalban Overdose jobb első lábára is patkót ragaszthasson, s miután Dózi jól bírta a műveletet, így a két hátsó lábán is patkót cserélt, klasszikus, hagyományos módon, tehát szögelve. A szakember  a 11 órás géppel elutazott, hiszen ma futják Longchampban a mi Nemzeti- és Hazafi-díjunknak megfelelő Poule d’Essai des Poulainst és a Poule d’Essai des Poulichest. De két hét múlva visszajön.

Hogyan tovább?
Mikóczy Zoltán: A jövő héten még nem lehet a lovat nyergelni, maximum reggel és este egy sétára kihozni. Ez viszont szükséges ahhoz, hogy Overdose teljes mértékben rendbe jöjjön.

Tehát semmiképpen sem futhat a Haydock Parkban?
Mikóczy Zoltán: Nem, hiszen csak a verseny időpontjában kezdheti el a könnyű munkákat. Így végleg eldőlt, hogy a május 23-ai futamból a legrövidebb időn belül töröljük, s elméleti esély sem maradt arra, hogy a Temple Stakes-en részt tudunk venni.

Pedig sokan megvették már rá a repülőjegyet.
Mikóczy Zoltán: Nagyon sajnálunk mindenkit, akik hetek óta készültek erre az útra, nagyon fontos nekünk, hogy Dózi külföldi versenyeit minél több honfitársunk láthassa, ez rendkívül jóleső érzés az egész stáb számára, de ha nem ezt tesszük, akkor esetleg az ascoti jegyeket kellett volna Overdose rajongóinak eldobni, vagy aki teheti, azoknak visszaváltani.

Forrás: www.pannoniaoverdose.hu

Ribárszki Sándort, Dózi trénerét a mai galopp versenyek idején sikerült elérnünk. Ő is megerősítette, hogy a sántaságot okozó tályog szerencsére kifakadt. A versenynap után Alagra visszatérve még talán megsétáltatják Dózit.
Ribárszki Sándor holnap estére (2009.05.11) ígért pontosabb és részletesebb információt a Lovasok.hu olvasóinak.


 

 

 

Francia Szakember érkezett Dózihoz

Továbbra is kérdéses, hogy Overdose elindulhat-e Angliába a tervezett időpontban.

Dózinak és az őt kísérő csapatnak szerdán kellene útra kelnie, hogy időben érkezzenek, és Overdose megfelelően felkészülhessen első versenyére. Azt azonban senki sem tudja, hogy vajon utazásra alkalmas állapotban lesz-e majd a ló. Overdose jelenleg Alagon, bokszában pihen, bal mellső lába be van borogatva, orvosa, Szmodits Zsolt pedig minden tőle telhetőt megtesz, hogy lelohassza a sántaságot kiváltó gyulladást.

Dózi zsokéjának, Christophe Soumillonnak javaslatára egy francia specialista érkezett Alagra, akit hazájában a legjobb szakemberként tartanak számon. Azonban ő is csak akkor tudja megkezdeni a kezelést, ha elmúlt a gyulladás. Ezt tehát ki kell várni.

Forrás: www.magyarhirlap.hu


 

Overdose lesántult, veszélyben első angliai versenye

Már megint a bal első. Így mostanában sajnos nemcsak az újságírók, hanem sajnos az állatorvosok is egymásnak adják a kilincset az alagi istállóban.

Overdose a bal első lábára sántít. (Ez az a lába, amelyikről a Kincsem arkban leesett a patkó.) Szombaton még 40-50 ember előtt szinte szétrúgta a kifutót, annyira jól érezte magát, nem mutatkozott rajta semmi. Vasárnap reggel viszont már nem tetszett Ribárszki mesternek, amikor kinn volt, ezért a versenynap után, mielőtt hazatért volna, újra ellenőrizte. Overdose akkor már csak három lábon állt a bokszban, s a lábszár ellenőrzésekor erős fájdalmat mutatott. Ezért azonnal állatorvost hívott és este 11-kor eltávolították fájós lábáról a patkót az alátéttel együtt, adtak neki injekciót, gyulladáscsökkentő szereket és beborogatták a lábát.

A sántaság okáról még egyértelmű véleményt nem lehet kimondani. A Brno-i Állatorvosi Ágyetem - klinikai tanszékvezetője által április 28-án elvégzett röntgenvizsgálat szerencsére semminemű elváltozást nem mutatott. Az akutan fellépő pataprobléma sajnos sántaságot eredményezett, melyet Overdose csapata minden erőfeszítésével megpróbál orvosolni. A hétfői konzíliumon, amelyen állatorvos, kovács és más szakértők is részt vettek, megbeszélték a gyógyítás lehető legjobb módját.

És hogy ez a probléma veszélyezteti-e Dózi indulását a Haydock Parkban? Az akut kezelés vélhetően két-három napot vesz igénybe, és csak azután lehet dönteni a további tervekről. Ettől függetlenül a versenynevezést elküldték a Haydock Parkba, mivel annak a határideje a május 6-án lejárt.

Forrás: http://www.pannoniaoverdose.hu/


 

Overdose pár nap múlva Angliába indul 

Overdose - vagy ahogy mindenki becézi: Dózi - az elmúlt hetekben nem csupán a ló- és lovassport hazai kedvelőit hódította meg, hanem túlzás nélkül állíthatjuk, hogy világhírre tett szert.

Áprilisi szereplését a Kincsem Parkban soha nem látott tömeg kísérte figyelemmel, és elérte azt, ami eddig lónak még nem sikerült: felkerült még a New York Times címlapjára is.

A csodaló trénerével, Ribárszki Sándorral és munkalovasával, Budinszki Barbarával Overdose-ról, a már lefutott és a jövőbeni versenyekről, a ló közelgő angliai utazásáról és nem utolsósorban a hazai galoppsportról beszélgettünk. 
Tovább a teljes cikkhez: Overdose pár nap múlva Angliába indul >>>


 

Rangos elismerés Overdose istállójának


Dr. Szili Katalin a Magyar Köztársaság országgyűlésének az elnöke oklevelet adományozott Overdose csapatának az alábbi tartalommal:

Mikóczy Zoltán, Ribárszki Sándor és Budinszki Barbara, a magyar lovassport nemzetközi hírnevének öregbítése érdekében valamint napjaink legeredményesebb sportlovának OVERDOSE-nak kinevelésében végzett tevékenységük elismeréseként a Magyar Köztársaság országgyűlése aranyérmet adományozott.

Dr. Szili Katalin házelnök, 2009. április 29.


 

 Forrás: www.kincsempark.com

 


 

 

Vissza Overdose főoldalára

 

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés