keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Mikóczy úr újra itthon

Dózi játékos csipkelődéssel üdvözölte tulajdonosát

A téli időjárástól és a német galoppszabályoktól is függ, meddig marad Overdose Alagon, vagy netán Hoppegartenben folytatja felkészülését a jövő évi versenyekre.

Mindezt Alagon mondta el tulajdonosa. Mikóczy Zoltán, aki hat hét után először láthatta lovát, csak egyet tudott biztosan állítani, hogy mindenképpen magyar idomításban marad.


Overdose öt hónap után megismerte a bokszát, amikor hazajött Angliából. Két hónapja nem találkoztál vele, téged is megismert?

Megharapdált, de, hogy ismerősként vagy ismeretlenként azt nehéz megmondani.

Még Angliában láttad utoljára. Milyennek találtad most?

Azóta megnyugodott. Még nem a kellő mértékben, de látható, hogy a benne felgyülemlett energiából és feszültségből már elég sokat leadott, ami kedvező tendencia.

Mik a téli tervek?

Ez nagyban függ az időjárástól, egyáltalán lesz-e tél, s ha igen, milyen. Ha kívánhatnék magunknak, akkor az egy gyenge, langyos tél lenne, hogy az alagi pályán a január-februári hónapokban alapozó munkákat tudjon végezni. Ha viszont jeges lesz a pálya, akkor csúszhat az első versenye.
A másik megoldás, olyan helyet találni neki, ahol már januárban és februárban elkezdheti a kondicionáló munkákat.

Ez a hely lehet akár a Berlin közeli Hoppegarten is, ahová Ribárszki Sándor, Overdose idomárja kiköltözött?

Igen, lehet. Információim szerint ott ideális, szinte tökéletes körülmények vannak és szükség lenne az ő hozzáértő, a lovat ismerő szemeire, hiszen Overdose nemsokára nyereg alatt sétálhat. Azaz rajta lesz a lovas, de két ember kíséri és vigyáz arra, hogy a benne felgyülemlő energiát nehogy kiszámíthatatlan módon adja ki magából.

Minek tekinted most Overdose-t? Ő egy beteg, egy gyógyulófélben lévő, vagy egy egészséges ló?

Én úgy tekintek rá, hogy a legjobb úton halad a 100%-os gyógyulás felé, de most még azt mondani róla, hogy ugyanolyan egészséges, mint amikor sorra nyerte a versenyeket, az felelőtlenség lenne.

Milyennek találtad alagi istállóját?

Nagyon örülök, hogy ilyen széppé tették. Ezek most már minden tekintetben olyan körülmények, amik méltók hozzá. Ennél többre, szebbre nincs se szükség, se igény.
De máshol sem a külsőségek a legfontosabbak, hanem az, hogy a bokszból kilépve milyen tréningpálya áll rendelkezésre, hogy ott ne érje sérülés.

Tehát még nyitott kérdés, hol tölti a telet, itt Alagon, vagy Németországban, Hoppegartenben.

Számomra az a legfontosabb, hogy magyarként legyen nyilvántartva, és magyar idomításban maradjon. Nagyon sajnálom, hogy Sándor arra a lépésre kényszerült, hogy Alagot Hoppegartenre váltsa. A következő pár hétben dől el, megoldható-e kettős trénersége, mert nincs kizárva, hogy egyszerre Hoppegartenben és itt Alagon is idomárként működjék.

Ha ez nem sikerül, elképzelhető, hogy Alagon más veszi át a ló irányítását?

Még korai erről beszélni, egyelőre a Nemzeti Lóverseny Kft. feladata, hogy egyeztessen a Német Galoppszövetséggel, hogy ez miképpen oldható meg.

Ha olyan döntés előtt állnál, hogy csak akkor állhat Ribárszki idomításában, ha németté válik, s csak akkor maradhat magyar, ha itt egy másik idomár dolgozik vele, akkor mit tennél?

Overdose mindenképpen magyar lóként fog tovább versenyezni. De mivel csak az idomításban töltött utolsó három hónap helye számít, így abba még beleférhet, hogy egy időre Hoppegartenbe vigyük, hogy Ribárszki tudja formába hozni. Csak a legvégső esetben szabad változtatni egy győztes csapaton.

Mi lehet a legkorábbi időpontja jövő évi első startjának?

Ha el tudja végezni a februári-márciusi alapozó munkáit, akkor jó esélye van a júniusi Royal Ascoton starthoz állni. Ehhez viszont előtte minimum egy felhozó versenyt kéne még futnia májusban.
Ez a menetrend csak akkor valósítható meg, ha Alagon olyan gyenge lesz a tél, hogy dolgozni tud.
Ha nagyon kemény lesz, és a fagyott talajon nem tudja a munkákat megkezdeni, akkor tolódhat az első start.

Forrás: PannoniaOverdose

A képeken Overdose-t állatorvosa, Dr. Szmodits Zsolt és állandó munkalovasa Budinszki Barbara vezeti

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra


Mikóczy úr újra itthon

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés