keresés a lovardák között


 A lóerő fogalma

Gépek, autók erejének mértékéül alkalmazzák már régóta. A legtöbb autótulajdonos el is hiszi, hogy imádott járgányát ennyi meg ennyi ló ereje mozgatja. Hát nem éppen.

James Watt
A gép erejének lóerőben való mérése a skót James Watt ötlete volt, hogy friss találmányának, a gőzgépnek teljesítményét közérthetőbbé tegye. Az emberek a tizennyolcadik században a ló munkaerejében gondolkodtak, ezért ez kínálkozott a gép munkavégzéséhez is alkalmas mértékül. Számításaihoz Watt kilátogatott a londoni serfőzdékbe, és a testes söröslovak munkáját vizsgálván jutott egy szerinte használható átlagértékhez.
 
Ez lett volna a valóságos lóerő, Watt azonban, ki tudja miért, meggondolta a dolgot, és értékét a másfélszeresével szorozta, így jutott azóta is használatos végeredményéhez: a 33 000 font/láb/perchez (vagyis ahhoz az erőhöz, amely 33 000 fontot továbbít egylábnyira egy percen belül).

Állítólag az vezette, hogy "szűken becsülje gőzgépeinek teljesítményét". Ilyenformán tíz lóerős gépére tizenöt sörösló erejével számolt. Nem dicsekedett tehát, gondolván, hogy inkább okoz kellemes meglepetést.

Számításait szinte az első pillanattól fogva támadták. "Meghökkentően tudománytalan mértékegységet" láttak benne – mégis megmaradt mindmáig.
 
Napjainkban is használják az autóiparban, a belsőégésű motorok teljesítményének mérésére talán éppen azért, mert az autótulajdonosok nem ismerik a számítás apró pontatlanságát.
 
Egy átlagos ember körülbelül 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, és 0,1 lóerőt folyamatosan. Egy edzett atléta 0,3 lóerős teljesítményt tud fenntartani néhány órán keresztül. Egy ló csúcsteljesítménye 15 lóerő körül van, az átlagos teljesítménye valamivel egy lóerő alatt marad.

Forrás: Desmond Morris: Miért csinálja? A ló, Wikipédia
Kép forrása: Wikipédia
Frissítve: 2011.12.12
Címkék: lóerő, james watt, gőzgép, teljesítmény

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés