keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Hogy van Overdose? 

Hosszú szünet után végre új híreket kaphattunk Overdose-ról. Állapotáról állatorvosa, Dr. Szmodits Zsolt tájékoztatta a Lovasok.hu-t.

Lovasok.hu: Jártál kint mostanában Dózinál?

Dr. Szmodits Zsolt: Mostanában nem. Teljesen felesleges lett volna, mert nagyon jól együtt tudunk dolgozni a kinti állatorvossal. Folyamatosan kapcsolatban állunk telefonon, e-mailben. Átküldi az összes vizsgálati eredményt, röntgen- és ultrahang-felvételeket. Minden kezelés előtt egyeztetünk. Dózit pontosan azon protokoll alapján kezelik, amit előír a szakma, itthon sem tudnánk mást csinálni.

Lovasok.hu: Ezek szerint elégedett vagy a pulborough-i istállóval?
Dr. Szmodits Zsolt: Igen, maximálisan. Nagyon jó a hozzáállásuk. Mikor megérkeztünk, és vártuk, hogy a Dózit szállító kamion beérkezzen Franciaországból, a telepvezető leültetett minket az irodájában és az első kérdése az volt, hogy mi mit szeretnénk és miben tud ő segíteni.
Nagyon jó kinti állatorvos kollégát biztosított, akivel meg tudtuk vizsgálni a lovat és megbeszéltük a kezelést.
Nagyon megnyugtató, hogy végre maximális biztonságban tudjuk Dózit.

Lovasok.hu: Pontosan milyen kezelésre van most szükség?
Dr. Szmodits Zsolt: A balul sikerült franciaországi „kitérő” után, amikor Overdose Angliába került sajnos kiújult a patairha-gyulladása a jobb első lábán, így elölről kellett kezdeni mindent, amit itthon már végigcsináltunk: kötözgetés, sarokemelés, bokszpihenő.
Bevérzések voltak a talpán, pucolgatni kellett a talpi szarut folyamatosan, amíg az egészséges szaruhoz el nem értünk, szárítókötésben állt hetekig.
Azt hozzá kell tennem, hogy ez nem egy heveny lefolyású, hanem idült patairhagyulladás volt. Tehát szerencsére nem került annyira súlyos állapotba, mint korábban itthon.
Körülbelül két hete lehetett igazán stabilizálni az állapotát. Egy hete már patkót is kapott.
Most valóban megfelelően van patkolva, azzal a fajta nyírmegtámasztásos patkóval, amire ilyenkor szükség van.

Lovasok.hu: Továbbra is Max Furnier francia ortopéd kovács patkolja Dózit?
Dr. Szmodits Zsolt: Nem. Az istálló kiváló kovácsot tudott biztosítani Overdose számára helyben.

Lovasok.hu: Az úszást végül nem sikerült megszerettetni Dózival?
Dr. Szmodits Zsolt: Nem. Ugye az is probléma volt, hogy pár napig próbálták az úszáshoz szoktatni, de az ellenkezés közbeni ugrálás, toporgás, ágaskodás sajnos nem használt az ő érzékeny pataszerkezetének. Úgyhogy erről le is tettünk.

Lovasok.hu: Mivel telnek akkor Overdose napjai?
Dr. Szmodits Zsolt: Maximális pihenőn van. A következő patkolás 5 hét múlva, október közepén esedékes. Ha addig nem történik semmi, és ilyen szépen gyógyul, akkor október végén haza tud jönni.
A mostani röntgenfelvételei nagyon jók, csak korrigálható elváltozásokat mutatnak. Ha megkapja a megfelelő időt, pihenőt, akkor jövőre lehet vele tervezni. De majd a tél folyamán meglátjuk, hogy alakul.

Lovasok.hu: Tehát akkor teljes boksznyugalom?
Dr. Szmodits Zsolt: Igen a következő vasalásig. Nagyon jól viseli.

Lovasok.hu: És hogyan tovább?
Dr. Szmodits Zsolt: Elég hosszú mozgási rehabilitáció fog következni. Egy ilyen hosszú pihenő után csak nagyon fokozatosan lehet újra edzésbe venni.

Lovasok.hu: Barbi folyamatosan kint van Dózival?
Dr. Szmodits Zsolt: Igen, ő mindig ott van, vele is tartjuk a kapcsolatot, azonnal jelzi, ha bármiféle probléma merül fel.

2009. 09.10.

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés