keresés a lovardák között


A Lovasok.hu vendégei: 

Dallos Zsófia és Trokán Nóra

Két, látszatra ellentétes lány ül a pódiumon. Az egyik barna, a másik szőke. Az egyik mediterrán típus, a másik inkább északi. Az egyik úgy igazgatja szórakozottan a kócos mondatait, mint a hajfürtjeit, míg a másik pontosan, szabatosan fogalmaz.

Ám csak látszatra a két véglet. Ami összeköti őket: hogy ugyanarra a hegyre indultak, ahová a szüleik már feljutottak. És hogy mindkettejük élete összefonódott a lovakkal.

„Én szerelemből lovaglok…”

Trokán Nóra, színésznő. Papadimitru Athina és Trokán Péter lánya.
Három éves kora óta lovagol – először itt-ott, lovasiskolákban, majd tíz éves korától Magyar Gábor tahitótfalusi hagyományőrző lovastanyáján. „…Általában szőrén, maximum egy kantár, egész nyáron összenőve a lóval.” Ménest hajt, csikót nevel , belekóstol a természetes lovaglásba, Mályva lovával együtt száguldanak a széllel, úsztatnak a Dunába hajló füzesek ágai között. Félig görög létére igazi kalandozó magyar – belekóstol a lovasíjászatba, a díjugratósportba, a lovaspólóba, első lovas szerepe pedig idén nyáron várja egy magyar filmben.

„Szóval hogy miért is érdemes lovagolni?
Először is mert fantasztikus dolog megtanulni kommunikálni egy állattal. A ló rendkívül érzékeny és okos. Ha felülünk a hátára, vagy csak a közelében vagyunk, semmit sem tudunk eltitkolni előle. Mindent megérez rajtunk. Ha félünk, csak jobban elbizonytalanodik. Ha bízunk magunkban, bízni fog bennünk.

A lóval csak igazán őszinte kapcsolatot érdemes, lehet, és kell kialakítani. És ennek a kapcsolatnak bizalminak is kell lenni, hisz én ráülök, ő pedig ráenged a hátára.
Ha az ember ezt kialakítja egy lóval, akkor annál szabadabb és gyönyörűbb érzés nincs, mint amikor az ember ráül a lovára és kiszabadul a természetbe. A ló sok mindenre megtanít, amit az ember kezd elfelejteni ebben a világban.

Én három éves korom óta lovagolok, és azt mondhatom, ha bármi történne is velem, mindig van egy biztos pont az életemben - és az a ló.”

„Ló és lovaglás nekem olyan, mint a levegő, a levegővétel…”

Dallos Zsófia, díjlovas szakedző, versenyző – Dallos Bea és Dallos Gyula lánya.
Két éves korában ült először lóháton, édesapja ölében. A komoly lovas-leckéket hat évesen kezdi el, édesapja szárnyai alatt. Két év futószár, kengyel és szár nélkül, majd osztálylovaglás a Tattersaalban. Kilenc évesen versenyez először díjlovaglásban, azóta töretlenül halad előre.
Ötszörös junior bajnok, kétszeres fiatal lovas kategóriabajnok, háromszoros magyar bajnok. Nyert Világkupa fordulót, Ifi EB-n volt nyolcadik. Már tizennégy évesen nagydíjat lovagol, tíz lovat képzett ki nagydíj szintig, s eddigi pályafutása alatt több mint száz lovat lovagolt.
Az életét a lovaglás tölti ki – napi nyolc órát tölt a nyeregben, tanít a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra Oktató Szakán, magántanítványoknak tart edzéseket. Diplomái is a lovakhoz kötik, a TF- en szerezte sportmenedzsrei és díjlovas szakedzői diplomáját is.

„A lovaglás számomra szellemi felfrissülés: megnyugtat, kizökkent a mindennapi gondokból. Sikerélményt ad az apróságokban is, és felelősségérzetet generál: a ló rendkívül hálás a megfelelő bánásmódért, törődésért.

Emellett a ló sokoldalú társ, a lovaglás sokoldalú elfoglaltságot jelent. Lehet sportként űzni, természetjárásként felfogni, de még gyógyít is, ha terápiás céllal közelítünk hozzá. S nem utolsósorban, a lóval való kapcsolat újabb kapcsolatokhoz vezet: a lovaglás során életre szóló barátságok köttetnek nemcsak ló és ember, hanem ember és ember között is…”

Kávéházi Beszélgetések Június 30.
Felvétel a Pesti Lámpás Kávéházból


VENDÉGÜNK DALLOS ZSÓFIA ÉS TROKÁN NÓRA

Beszélgetőpartnerük Lezsák Levente

A Kávéházi Beszélgetések következő vendége két különleges lány, akiket a lovak szeretetén túl az is összeköt, hogy mindketten a szüleik nyomdokain haladva, ugyanazon az úton szeretnének feljutni a csúcsra. Vajon előny, vagy hátrány, ha valaki ugyanott akar érvényesülni, ahol a szülei már életükben legendákká váltak?

Dallos Zsófia, többszörös díjlovagló magyar bajnok, nemzetközi szinten is elismert díjlovasunk, két diplomás szakedző, a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra Oktató Szak tanára. Vajon könnyű Dallos Gyula lányának lenni? Hogyan lehet megfelelni az óriási elvárásoknak, s nem okoz-e, okozott-e ez álmatlan éjszakákat? S van-e, volt-e köztük generációs ellentét, szakmai vita? Volt-e olyan, amikor egy lóhoz nem talált kulcsot, vallott-e kudarcot valaha is? Ha igen, hogyan állt fel belőle? Mit gondol a ma divatos alternatív lókiképzési módszerekről, a természetes lovaglásról?

Trokán Nóra tehetséges fiatal színésznő, számos darabban játszik Budapesten és Kecskeméten, néhány éve együtt filmezett Christopher Lamberttel. Édesanyja Papadimitriu Athina, színésznő, édesapja Trokán Péter. Már három éves kora óta nyeregben ül, s szinte mindent kipróbált, amit lovasember kipróbálhat. Hajtott ménest, kantár és nyereg nélkül száguldott lova hátán a pusztában, így mentek a Dunára itatni, tanult klasszikus lovaglást, indult díjugrató versenyen, lovaspólózott, kazak vadlovakat szelídített meg a természetes lovaglás módszerével.

Vajon egy színész életében mit jelent a ló közelsége? Egy művész számára mit jelent a ló? Vajon ugyanazt, amit egy sportolónak? Vajon van-e közös nevező, s ha igen, mi? Szülei, ha óvták a színészettől, mitől féltették? S vajon a lovaktól féltették-e valaha?

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés