keresés a lovardák között


Kettesfogathajtó világbajnokság 2009
kecskemét 2009-aug.18-23.

  │ Kettesfogathajtó Világbajnokság  │ Előzetes hírek │  Aktuális hírek
Nevezés, bírók, személyzet, viselkedési kódexFogathajtó-szabálymagyarázat
                 │
Kettesfogathajtó Világbajnokság csapat kerettagok  
                 │
Kettesfogathajtó Világbajnokság Kiállítói információk
                              │ Kecskeméti Hírös Hét Fesztivál

2009.08.27

Interjú Selyben Zsolttal

Selyben Zsolt csapatban ezüstérmes lett a kecskeméti kettesfogathajtó-világbajnokságon, míg egyéniben a 10. helyet szerezte meg – a delmagyar.hu interjúja.

- Hazaért már?
– Hétfő délután két órakor pakoltunk le. Hullafáradt vagyok, legszívesebben egy napig aludnék. Hosszú és fárasztó volt a világbajnokság.

– Ezüstérem csapatban, tizedik hely egyéniben. Elégedett az eredményekkel?
– Sajnos egy vb-ezüstöt a mi sportágunkban is meg kell magyarázni. Más nemzet boldog lenne egy-egy világbajnoki második helyezés után. Persze tudom, hogy lovas nemzet vagyunk, azonban ne feledjük, 28 ország közül lettünk másodikak. Sajnos az egyéni teljesítményemre rányomta a bélyegét az egyik lovam cseréje. Meghúzódott a lába, így kénytelen voltam cserélni, pedig rá épült az akadály- és díjhajtás.

– Mi történt vele?
– Magam sem tudom. A ló is olyan, mint az ember. Elég reggel egy rossz mozdulat, és megsérülhet. Sajnos tényleg fájt a lába, nem versenyezhetett.

– Csapatban hihetetlen pechszéria kísérte végig a magyar válogatottat.
– Kezdődött velem, folytatódott Vili leesésével, és Zoli zárófutamával fejeződött be. Az indítóbíró olyan hibát követett el, amilyennel pályafutásom alatt nem sokszor találkoztam.

– Mi történt?
– Az angol hölgy elfelejtett csengetni, az idő viszont elindult. Zoli nem tudta, hogy elstartoljon, vagy maradjon. Ez olyan zavart okozott nála, hogy három verőhibát vétett, túllépte az időt, így a hollandok mögött a másodikak lettünk.

– Boldog azért?
– Nagyon örülök a második helynek, a vb-ezüstnek. Napok múlva majd még szebb eredmény lesz a kecskeméti szereplés, erőt ad a folytatáshoz. Továbbra is kettesfogathajtásban képzelem el a jövőmet, új lovakat építek be. Célom a 2011-es világbajnokság, aminek még nincs meg a helyszíne, de én már erre tervezek, az ősszel erre kezdem el a felkészülést.

Lázár Zoltán csalódott

A világbajnokság után Lázár Zoltán így nyilatkozott a delmagyar.hu-nak:
– Nem akarom áthárítani másra a felelősséget, de ez a váratlan szituáció bizony teljesen összezavart engem is, és a lovaimat is, ilyesminek nem lett volna szabad megtörténnie – magyarázta a záróünnepség utáni sajtótájékoztatón az ifjabbik Lázár fivér. – Nem tudtam, hogy induljak, vagy ne induljak, attól féltem, hogy kizárnak. Ami utána történt, arra pedig nincs magyarázat. Ennyit rontani? Te jó ég! Ezt majd kielemezzük. Mindenképpen csalódás ez a harmadik hely, hiszen győzni akartam. Megbüntetett a sors.

Selyben fogata a vizesárokban

Forrás: www.delmagyar.hu


 

 

 

 

2009.08.23

Csapatban ezüst, egyéniben bronzérmet szereztünk

 

Magyar győzelmmel zárult az akadályhajtás. Az összetett versenyben csapatban ezüst, egyéniben bronzérmet szereztünk.

Véget ért a XIII. Kettesfogathajtó világbajnokság, ami Lázár Zoltán bronzérmével és a magyar válogatott ezüstérmével zárult. A nagy esélyes Lázár-fivér, aki tegnap vette át a vezetést, végül furcsa körülmények között végzett egyéniben a harmadik helyen. Az idő ugyanis pörgött az órán, ám  nem szólalt meg a rajtot jelző csengő. Így a feszült startot követően Lázár 3 hibájával a magyar csapat az ezüstöt, míg egyéniben Zoltán a bronzérmet szerezte meg.

Lázár Vilmos szerint az elmúlt időszak legjobban megszervezett vb-je zajlott Kecskeméten, ahol minden versenyző fantasztikus nézők előtt versenyezhetett.

A mai napon magyar aranyérem is született. Varga Péter a versenyzők közül egyedüliként alapidőn belül hibátlanul teljesítette az akadálypályát, és ezzel megszerezte az első helyet az akadályhajtás versenyszámban.

A XIII. Kettesfogathjató Világbajnokság kettős holland sikerrel zárult, ugyanis egyéniben a maratonhajtás után még második Harrie Verstappen nyert a svájci Beat Schenket megelőzve, míg a válogatottak küzdelmében a Verstappen mellett Benny Gosschalk és Mieke van Tergouw alkotta holland trió győzött a magyarok előtt.
A csapat bronzérmet Németország vihette haza.

Eredménylisták 2009.08.23. >>>

 

2009.08.22.

 

A Lázár fivérek összefoglalója a maratonhajtásról

 

Tudtam, hogy ott van az a kiálló gyökér, de nem gondoltuk, hogy ekkorát tud dobni a kocsin - mondta Lázár Vilmos szerencsétlen balesetéről.

Minden jó, ha a vége jó - így összegezhető a magyar csapat értékelése a kecskeméti kettesfogathajtó-világbajnokság szombati maratonhajtásáról. Ugyanakkor mindegyik csapattag megjegyezte: csak a legvége is legyen jó, azaz a zárószám, az akadályhajtás a terveknek megfelelően alakuljon.

"Azt hiszem, a maximumot hoztam ki magamból és a lovakból is. A bal oldali lovam, Cudar az ötödik akadályra elfáradt, de ez nem csoda ilyen hőségben. Magam is elkészültem az erőmmel a végére, ráadásul meghúztam a tricepszemet is, de vasárnapra nem lesz bajom és a lovaimnak sem" - mondta az MTI-nek Lázár Zoltán, aki még megjegyezte, amikor hallotta, hogy címvédő bátyja, Vilmos leesett a fogatról, majdnem elsírta magát.

Hozzátette, az események ismeretében nem volt más választása, mindent egy lapra feltéve kockáztatni kellett, amíg bírják a lovai. Elárulta, kifejezetten szereti a kiélezett helyzeteket, így a vasárnapi akadályhajtást is várja, melynek során azzal a tudattal hajt majd a pályára utolsóként, hogy hibátlan teljesítménnyel világbajnok lesz, ezzel pedig utolérné vb-aranyérmek számában a hétszeres győztes testvérét.

"Tudtam, hogy ott van az a kiálló gyökér, de nem gondoltuk, hogy ekkorát tud dobni a kocsin. Ez így alakult, aranyreményeink azonban így is megmaradtak, úgyhogy nincs miért sajnálkoznunk" - mondta a címvédő Lázár Vilmos, aki utolsó a versenyben maradt 52 fogat közül, így vasárnap elsőként hajt az akadályhajtásban. Hibátlan teljesítménnyel nagyban segíthetne a Selyben Zsolttal kiegészülő magyar csapatnak, amely holland verőhibák esetén aranyérmessé léphetne elő.

 

Lázár Vilmos fogata egy akadályban

"Nagyon veszélyes volt a helyzet, mert egy akadályban maximum 300 másodpercet lehet eltölteni, utána kizárják a fogatot, Vili pedig már 200 felett járt. Márpedig ha kizárják, elveszítjük a díjhajtó eredményét, s azzal az egész válogatott elszállt volna" - mondta Fintha Gábor szövetségi kapitány, aki ugyanakkor elégedett volt Lázár Zoltán és Selyben Zsolt eredményével. A vasárnapi zárószámra vonatkozóan azt mondta mosolyogva, három hibátlan teljesítménynek örülne igazán, s he ez összejön, csak a hollandokon múlik, hogy kié lesz az aranyérem.

Forrás: www.telesport.hu

 

 

Lázár Vilmos szerencsétlen balesete


Leesett a fogatról a címvédő Lázár Vilmos a kecskeméti kettesfogathajtó-világbajnokság szombati napján. A magyar versenyző nem sérült meg, folytatni tudta a versenyt.

Lázár Vilmos a kettes akadálynál esett le a fogatról, amikor a bal első kerék felugrott egy fordulónál. Szerencsére a segédhajtó megfogta a fogatot. A hajtónak szerencsére nincs súlyos sérülése, az esetet követően visszaült a fogatra, hogy folytassa a versenyt, hiszen a csapatversenybe így is beleszámít az eredménye. 

Ifjabb Juhász László számára sem alakult szerencsésen a nap, kénytelen volt feladni a versenyt.

Lázár Vilmos a földön

 

 

Dráma a maratononA VB második versenyszáma, az izgalmakban bővelkedő maraton több tízezres tömeg előtt zajlott a kecskeméti szabadidő központban.

Első magyar hajtóként a csapattag Selyben Zsolt teljesítette a 8 akadályból álló pályát, meggyőző hajtással a 11. helyen végzett, ezzel összetettben a 12. Eredménye - mint később kiderült - a csapateredmény szempontjából is nagy jelentőséget nyert.

A csapat második tagjaként hajtó Lázár Vilmos a második akadályban a kocsi megbillenése következtében leesett a fogatról, a segédhajtó lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy a lovak és a kocsi sértetlenül megúszta a balesetet. A hétszeres világbajnok hajtó válla azonban megsérült, ennek ellenére befejezte a pályát, de minden esélye elszállt arra, hogy az élmezőnyben maradjon.
Lázár Vilmost hajtását valamennyi akadálynál a közönség vastapsa kísérte.

Harmadik csapattagként Lázár Zoltán állt starthoz. A végletekig kiélezett versenyben minden magyar szurkoló egy emberként drukkolt a hajtónak. Nyolc akadályból négyben legjobb időt hajtott, így megmentette a csapatot, magát pedig az élre repítette összetettben, így a holnapi akadályhajtást az első helyről várhatja 135,16 hibaponttal, épp csak 0,56 hibaponttal a versenyszámot nyerő, maratonspecialistának tartott holland Harrie Verstappen előtt.

Lázár Vilmos egy akadály teljesítése közben

Az egyéni versenyzők kiválóan helyt álltak az osztrák Christian Iseli által épített igen technikás pályán. Csak a fiatal, VB újonc ifj. Juhász Lászlónak nem sikerült végigmenni. A 4. akadályban kénytelen volt feladni a versenyt, amikor a lova egy rosszul sikerült fordulóban megsérült.


További magyar eredmények:
 

 

Név

Maraton

Összetett

Farkas Lászó

33

28

Galambos Nándor

15

21

Láng Zoltán

14

26

Ling Attila

18

15

Varga Péter

12

24

A díjhajtás győztese, Mike van Tergouw állta a szavát: biztonságos, nyugodt hajtással ment végig a maratonpályán, így összetettben visszacsúszott a 21. helyre.

A holland taktika azonban egyelőre bevált: továbbra is élen áll a holland csapat 272,41 hibaponttal, a magyarok őrzik második helyüket (276,56), harmadik helyen a német csapat várja a folytatást (296,67).

A verseny továbbra is kiélezett, a rendkívül szoros eredmény igazi VB hangulatot garantál vasárnapra.

A teljes maraton eredménylista a következő linkre kattintve érhető el: Maratonhajtás eredménylista

 

Maratonhajtás startlista

A következő linkre kattintva letölthető a maratonhajtás startlistája: Maratonhajtás startlista.


 

2009.08.21

 

Holland győzelemmel zárult a díjhajtás


1995. egyéni világbajnoka, Mieke van Tergouw (42) holland hajtónő állt az élre a XIII. fogathajtó világbajnokság első versenyszáma után, egyedüliként lépve át a 40 pontos határt (38,66).

Második helyre az idei Windsor (GBR) és Les Pin du Haras (FRA) verseny győztese, a svájci Beat Schenk eredményét értékelték a bírók, 40, 19 hibapontos eredménnyel.

A tegnap még élen álló német Sebastian Warneck, aki a két évvel ezelőtti warkai VB-n egyedüliként tudott 40 pont alatt maradni a díjhajtásban, ez alkalommal lecsúszott a harmadik helyre (41,98 hp.).

A két legjobb magyar, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán a negyedik és ötödik helyen zárt (42,62 és 45,57 hibaponttal).

Ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat jelenleg a második helyen áll (88,2 hp), élen a hollandok (86 hp) harmadik helyen a német trió (94,6 hp).

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a szervező bizottság az első három helyezett hajtó és a legjobb magyarként végzett Lázár Vilmos részvételével. A külföldi hajtók elismerésüket fejezték ki a rendezés színvonalát illetően, örömmel nyugtázták a díjhajtó számban elért sikerüket, de mindannyian elmondták azt is, hogy a verseny még nem dőlt el. A neheze még hátravan…


A magyar hajtók eredménye:

4. Lázár Vilmos  42,62 hp.
5. Lázár Zoltán  45,57 hp.
16. Ling Attila   52,1 hp.
17. Selyben Zsolt  52,35 hp.
22. Farkas László  54,40 hp.
27. ifj. Juhász László 56,19 hp.
32. Galambos Nándor 57,09 hp.
43. Varga Péter  60, 54 hp.
45. Láng Zoltán  60,93 hp.

 

Az VB ifjonc ifj. Juhász László (23)a verseny után így nyilatkozott:
"Úgy érzem, hogy jól sikerült a programom, bár talán nem annyira, mint Fábiánsebestyénben. Egy kicsit azért csalódott vagyok, őszintébb lenne az örömöm, ha sikerül egy kicsit előrébb végeznem, de most már csak a maratonra koncentrálok. Nagyon technikás, erőt próbáló feladat lesz.”

Ling Attila (47):
„Ezekkel a lovaimmal eddigi talán a legjobb programomat hajtottam, nagyon jó volt őket hajtani. A szakma egyöntetűen kifejezte az elismerését, rengetegen gratuláltak a program után, kár hogy ez nem tükröződött vissza igazán az eredményben.”

A teljes eredménylista a következő linkre kattintva érhető el: Díjhajtás eredménylista

 

 

Megkezdődött a díjhajtás második napja

Amely Von Buchholtz (ARG) hajtásával kezdődött meg augusztus 21-én 10 órakor a Széktói Stadionban a díjhajtás második napja.
Michael Freund tanítványa, a bemutatás versenyszám győztese jól mutatkozott be a világbajnokság első kötelező versenyszámában, 47,74 hibaponttal zárt.
 
Másodikként a svájci Beat Schenk hajtott a pályára, aki némi meglepetést okozva átvette a vezetést 40,19 hibaponttal a csütörtökön élen álló Sebastian Warnecktől.

Első helyét azonban nem sokáig tudta megtartani, mert hamarosan következett Mieke Van Tergouw holland hajtónő, az 1995-ös poznani VB győztese, akinek sikerült 40 pont alá kerülnie (38,66), és ezzel az élre ugrott.
 
Az első kilenc induló között magyar hajtónak is szurkolhatott a közönség a csapattag Selyben Zsolt személyében, aki jelenleg a 14. helyen áll (52,35).

 


 

2009.08.20.

Díjhajtással kezdődött a kettesfogathajtó VB

12:35-höz közeledve a Széktói stadion lelátóján egyre többen gyülekeztek, hiszen ekkor 15. versenyzőként mutatkozott be a csapatban is érdekelt hatszoros világbajnok magyar hajtó, Lázár Zoltán. Az élen akkor még továbbra is Farkas László (54,40 hibapont) állt.

Amint Lázár elkezdte a tízperces programot, a közönség síri csendben, szinte lélegzetvisszafojtva szemlélte a gyönyörű fogatot. A lovak végig érezhetően nagyon könnyedén haladtak, s a hajtó minden egyes mozdulatára azonnal és egységesen reagáltak. A díjhajtás végén Lázár ökölbe szorított keze jelezte, hogy érzése szerint jól sikerült számára az első szám. Az öt pontozóbíró 45,57 hibaponttal toronymagasan az első helyre értékelte a programot. Lázár szereplése a csapat számára is - melynek másik két tagja, Selyben Zsolt és az egyéniben címvédő Lázár Vilmos pénteken debütál - ez a teljesítmény is magabiztos kezdést jelent.

A délelőtti program utolsó, 17. hajtója, a csapatban címvédő német válogatott tagja, Sebastian Warneck 41,98 hibaponttal megelőzte Lázár Zoltánt.

A csütörtöki programban a magyarok közül Farkas László (54,4) 8., Galambos Nándor (57,09) 17., Varga Péter (60,54) 22. helyen végzett. 

Augusztus 21-én 10 órakor Amely Von Bucholtz argentin versenyzővel folytatódik a díjhajtó program.
A magyarok közül Selyben Zsolt csapattag hajt elsőként, majd Láng Zoltán, Juhász László, a szintén csapattag hétszeres világbajnok Lázár Vilmos, végül Ling Attilával zárul a sor.

 


 

 

Megkezdődött a XIII. Kettesfogathajtó Világbajnokság

 

Csaknem tízezer néző előtt tegnap este 19 órai kezdettel ejtőernyősök hozták be a a Kettesfogathajtó Világbajnokság résztvevő nemzeteinek lobogóját, majd látványos lovas- és fogatbemutatók után a magyar négyesfogathajtás korábbi világbajnokai, Fülöp Sándor, Juhász László és Muity Ferenc hozták be a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) elnökeit és hivatalos küldötteit.

Ezt követően előbb Mondok József, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, majd Simóka Beáta sportszakállamtitkár köszöntötte a versenyzőket és a meghívottakat, utána Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kívánt jó versenyzést a hajtóknak.

Pónifogat nemzetiszínű pántlikával


Végezetül Richard Nicoll, a FEI fogathajtó szakbizottságának elnöke hivatalosan is megnyitotta a vb-t.

Az eseményt kisebb áramszünet zavarta meg, de hibát hamar elhárították a szervezők.

Fintha Gábor magyar szövetségi kapitány a megnyitó előtt kijelölte a háromfős hazai csapatot, amelyben az egyéniben címvédő Lázár Vilmos mellett testvére, Lázár Zoltán, továbbá Selyben Zsolt kapott helyet.

A vb-n csütörtökön és pénteken a díjhajtással kezdődik 10 órától. Szombaton a maraton-, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik.

 


 

2009.08.19

Elkészült a díjhajtás startlista

Elkészült  a Fogathajtó világbajnokság első két napjának startlistája. Az augusztus 20-i és 21-i versenynapok a díjhajtás jegyében zajlanak majd.
Mindkét napon láthatunk majd magyar fogatokat a pályán:

 

Startszám

Név

Kezdési időpont

 

Augusztus 20

 

63

Farkas László

10:50

64

Galambos Nándor

11:55

68

Lázár Zoltán

12:35

71

Varga Péter

14:55

 

Augusztus 21

 

70

Selyben Zsolt

10:30

66

Láng Zoltán

14:45

65

Ifj. Juhász László

15:25

67

Lázár Vilmos

16:30

69

Ling Attila

16:50

 


 

Fogatszépségverseny

42 fogat részvételével vette kezdetét a XIII. Kettesfogathajtó Világbajnokság Bemutatás versenyszáma, amely az utóbbi évek szabályai szerint ugyan nem kötelező versenyszám, a fogatok küllemi elbírálása mégis látványos, szemet gyönyörködtető program.

A bírálat szempontjai között a fogat egyöntetűsége, a szerszámzat és a lovak ápoltsága, a kocsi, a hajtó és a segédhajtók ruházatának és a lovak szerszámzatának összhangja szerepel.

Galambos Nándor egyedüli magyar indulóként az előkelő 10. helyen végzett, 41,4 ponttal.

Az első három helyezett:

Amely von Buchholtz 45,2 pont
Beat Schenk 43,9 pont
David Matthews 43,8 pont

Forrás: http://www.kecskemet2009.hu/

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés