keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose jó kezekben van

Overdose rehabilitációja Pulborough-ban folytatódik

Overdose a napokban költözött át a Nantes-ből Pulborough-ba. A tulajdonosok, valamint a Dózi gondját viselő csapat azt reméli, hogy a ló az angliai tréningtelepen végre az igényeinek megfelelő, egyénre szabott rehabilitációban részesülhet.

Az utazás során Budinszki Barbara és Mikóczy Zoltán mindvégig Dózi mellett volt, Dr. Szmodits Zsolt, Dr. Plutzer Béla és Ribárszki Sándor szerda este csatlakoztak a csapathoz.

A Lovasok.hu Overdose  állatorvosát, Dr. Szmodits Zsoltot kérdezte angliai tapasztalatairól.

Lovasok.hu: Tegnap este érkeztetek haza Angliából. Hogy utaztatok?
Dr. Szmodits Zsolt: Jól. Sokkal kellemesebb volt, mint a franciaországi út. Sokkal jobb állapotok vártak, és a ló is lényegesen jobb körülmények között érkezett meg.

Lovasok.hu: Hol van most pontosan Overdose?
Dr. Szmodits Zsolt: Pulboroughba került Amanda Perrett tréningtelepére. Ez egy nagy múlttal rendelkező, csodálatos tréningtelep. Minden lehetőség adott, hogy a lovakat maximálisan jó körülmények között tréningezzék, sőt a rehabilitációnak is megvannak a feltételei. Különféle minőségű, keménységű, rugalmasságú talajokon lehet mozgatni a lovakat, nagy füves részek vannak, ahol vezetőszáron legelni is tud, illetve van úsztatási lehetőség. Majd meglátjuk, ez utóbbi hogy tetszik neki. Először ugyanis meg kell tanulnia használni a medencét.

Általában minden ló rávehető idővel arra, hogy ússzon. De az egyes lovak között is nagy különbség van. Láttunk jó néhány lovat és valóban nagy a különbség. Ugyanúgy, mint az embereknél is előfordul ilyen, láttunk nagyon jól és nagyon rosszul úszó lovakat is. De nem hiszem hogy gond lenne. Dózi nagyon intelligens ló, ha olyan emberek veszik körül, akikben megbízik, akkor nem lesz probléma. Bízzunk benne, hogy magával az úszással sem lesz problémája. Mert ez mindenképpen egy hasznos dolog a rehabilitációja szempontjából.

Lovasok.hu: De hogyan kell ezt elképzelni? Hogyan úsztatják a lovakat?
Dr. Szmodits Zsolt: Adott egy kör alakú medence, melynek a közepén egy kis sziget van. Egy vizes rámpa vezet be a medencébe. Minden úgy van kialakítva, hogy sehol ne sérüljön a ló. A rámpa végén ugye eltűnik a ló lába alól a talaj, ilyenkor a kötőfék két oldalára csatolt vezetőszárral kicsit meghúzzák, utána már úszik szépen körbe-körbe. Van, aki csak egy irányba úszik, de van, akit megfordítanak és mindkét kézen úszik valamennyit.
Az úszásnak számos kedvező hatása van, de az egyik legfontosabb, hogy a sebességet a ló határozza meg, nem úgy, mint mondjuk a vízáramoltatásos hidroterápia esetén.

A medence mellett van két hatalmas, homokos boksz. Teljesen lekerekítettek, nincs sarkuk, hogy a ló ne tudjon beszorulni. Fél méter vastag homokkal vannak feltöltve. A fürdőzés után a lovak itt meg tudnak hemperegni. Persze van szárító is. Erre szerencsére most nincs szükség, mert ott is gyönyörű idő van, bár nem annyira meleg, mint itthon.

Lovasok.hu: És hogy van Dózi sérülése?
Dr. Szmodits Zsolt: Szerencsére amitől féltünk, az valóban csak egy ínhúzódás volt, tehát egy nagyon kis mértékű sérülés van az egyik ínrészletében, de magának az egyenítő inának a sérülése gyógyulóban van. Nincs komoly baj, csak meghúzódott. Van viszont egy ínszakasz, ahol van egy kisebb sérülés, ami viszont hosszabb idejű rehabilitációt tesz szükségessé. Függetlenül attól, hogy úszik, vagy éppen mást csinál, bizonyos idő kell ahhoz, hogy meggyógyuljon. Gyógyszeres kezelésre viszont nincs szüksége.

Az idő és az óvatos, fokozatos mozgás meg fogja oldani a problémát. Ha megkapja a megfelelő időt, akkor nagyon nagy valószínűséggel vissza tud térni a pályára, és bízunk benne, hogy ugyanolyan kiváló képességekkel, mint korábban.

A patája nagyon szépen gyógyul, helyesebben nő lefelé. Pataproblémái már nem adódnak.
Mindannyian nagyon bízunk benne, hogy néhány hónap elteltével teljesen egészséges lesz. Értelemszerűen a komoly munkát csak akkor kezdheti meg, addig csak a rehabilitáció jöhet szóba. Addig tehát nem tréningezzük, hanem csak igény szerint mozgatjuk és úsztatjuk.

Lovasok.hu: A rehabilitáció végig Angliában fog történni? 
Dr. Szmodits Zsolt: Az a terv, hogy Dózi augusztus végén jön vissza Dunakeszi-Alagra. Meglátjuk, hogy alakul. Tulajdonképpen az úsztatás indokolja, hogy ott legyen, a rehabilitáció többi részét itthon ugyanúgy megkaphatja. Ugyanúgy, ahogy korábbi súlyos betegsége esetén, úgy most is megfelelő körülményeket tudunk biztosítani neki a gyógyuláshoz.

Lovasok.hu: Van esély arra, hogy az őszi szezon folyamán már Dózi győzelméért izgulhassunk a pályán?
Dr. Szmodits Zsolt:
Dózinak most mindenekelőtt időre és nagyon óvatos mozgatásra van szüksége, így bizony egy ideig még türelemmel kell lennünk.

Annak ellenére, hogy nincs komoly ínsérülése, szem előtt kell tartanunk, hogy az inak nehezen gyógyulnak, ugyanis vérellátottságuk nagyon rossz. Éppen ezért a lehető legkomolyabban kell vennünk a problémát. Amennyiben Dózi rehabilitációja jól halad, október-november körül kezdhet el újra tréningezni, ez viszont a galoppon már a téli pihenő időszak kezdete.

De szeretném hangsúlyozni, hogy a rehabilitáció után minden esély megvan arra, hogy Overdose újra pályára lépjen.


  Most érkezett: Ma délben (2009.07.18.) volt Dózi első úszóleckéje és nagyon ügyesen vette az akadályt.


Lóúsztatás a tréningtelep medencéjében


 

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés