keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose Franciaországban

Dr Szmodits Zsolt és Ribárszki Sándor beszámolója

Az Overdose gondját viselő csapat igen kemény, eseménydús két hónapon van túl. 
A Lovasok.hu dr. Szmodits Zsoltot és Ribárszki Sándort kérdezte Dózi nagy utazásáról, hiszen ők azok, akik Budinszki Barbarával egyetemben éjt-nappallá téve fáradoztak Dózi gyógyulásáért. 

 
Lovasok.hu: Overdose tehát Franciaországban gyógyul.

Ribárszki Sándor: Igen, pontosabban Nantes-ban, és mozgás-rehabilitációja folyik. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem értek teljesen egyet a tulajdonosok döntésével. Itthon már szépen dolgozott a ló, vasárnap már vágtáztunk is vele - betegsége óta először. Max Fournier gyógykovács a hétvégén járt itt és át is patkolta. Tehát minden rendben ment, itt a megszokott környezetében szépen elvolt a ló, szépen javulgatott. Ha nem javult volna, persze én is azt mondom, hogy csináljunk valamit, de nem így történt. Idő kell ennek a lónak, nem helyváltoztatás…

Lovasok.hu: A tulajdonosok mivel indokolták a döntést?

Ribárszki Sándor: Azzal, hogy a kovács így folyamatosan oda tud figyelni a lóra.

Lovasok.hu: Dózi jól utazott?

Ribárszki Sándor: Nagyon jól utazott egy fantasztikus 6 férőhelyes kamionban. Jól utazott, elvolt. Ez ez úgynevezett „halszálka” elrendezés tetszett neki. 1900 kilométer volt az út, délután ½ 4-kor indultak és másnap este ¾ 7-kor érkeztek meg.

Lovasok.hu: Ki fog odakint foglalkozni vele?

Ribárszki Sándor: Én, minden héten egyszer kimegyek majd hozzá.

Lovasok.hu: Hogyan foglalnád össze a jelenlegi helyzetet, mi az, amit fontosnak tartasz megemlíteni Overdose állapotával kapcsolatban?

Ribárszki Sándor: Javulgat és ez a lényeg. Csak idő kell mindenhez. Majd a vágták után, ha már élénkebben dolgozunk meglátjuk, mennyit javult. Nagyon fontos őnála, hogy odafigyeljünk rá, mert tudjuk, hogy a szívét is kiadja, ha kell. Maximálisan igyekszik teljesíteni, bármilyen állapotban is van. Ezért vagyunk mi, hogy korrigáljuk a tempóját. Vigyázni kell, nehogy túlerőltesse magát, mert hajlamos rá. 


 
Lovasok.hu: Overdose tehát hétfőn érkezett Franciaországba. Hogyan halad a gyógyulási folyamat?

Dr. Szmodits Zsolt: A hétvégére  állapota megengedte, hogy a szokásos ügetés után vágtázott is egy kicsit, gyógyultnak tekinthető. A patájában még van némi folytonossági hiány, de szépen nő lefelé, azzal nagy valószínűséggel már nem lesz probléma. A gyógykezelése itthon lezárult. A mostani időszak nem versenyre való felkészülés, hanem a rehabilitáció időszaka. Itt az ideje, hogy  ne csak sétáljon és röviden ügessen, hanem galoppozzon is.

Lovasok.hu: Mi indokolta az utazást?

Dr. Szmodits Zsolt:  Hogy miért ment ki, azt a tulajdonosok tudnák megmondani, mert sem az állatorvos, sem a tréner ezt nem javasolta. Bár egészséges, meggyógyult mindkét lába, én még korainak tartottam az utazást. Egy ilyen hosszú út megerőltető lehetett volna számára. De szerencsére jól utazott.

Lovasok.hu: Mik a további tervek Dózival?

Dr. Szmodits Zsolt: Előreláthatólag egy hónapig kint marad, utána majd meglátjuk.

Lovasok.hu: Fogod látogatni Dózit külföldi tartózkodása alatt?

Dr. Szmodits Zsolt: Ha egészséges, ha úgy látom, hogy nem romlik az állapota, akkor nem szükséges hetente kontrollálni. A jövő héten biztosan megnézem milyen körülmények között van, hogyan dolgozik, hogy érzi magát.

Lovasok.hu: Jól sikerült a legutóbbi patkolás?

Dr. Szmodits Zsolt: Igen. Szombaton kapott új patkót, ami védi az érzékeny talpi részt. Ez egy speciális alumínium patkó, amin két fül van, ezek a talpat védik. Ezáltal a talp közvetlenül nem érintkezik a talajjal. A talp és a lemezek között, valamint a két lemez között is van hézag így maga a patkó nyitott, a talp mégis védve van.

Lovasok.hu: Hogyan foglalnád össze a jelenlegi helyzetet, mi az, amit fontosnak tartasz megemlíteni Overdose állapotával kapcsolatban?

Dr. Szmodits Zsolt: Valamennyiünk számára az a legfontosabb, hogy meggyógyult a ló.

 

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés