keresés a lovardák között
Főoldal   »   Magyar lovaskultúra   »   Ménesek


Ménesbemutató: Dióspuszta

A hagyomány folytatódik

Hazánk egyik legrégebbi és legjelentősebb angol telivér ménesét 1910-ben Jaross Andor alapította a Tata melletti dombokon elterülő Dióspusztán. Jaross a ménest az olasz Riccardo Cellának adta el, majd az I. világháború után Dióspuszta újra magyar tulajdonosé lett.

Az új gazda az angol telivér kitűnő ismerője és tenyésztője, Halász Béla volt. Irányítása alatt Dióspusztán jelentős fejlesztések történtek. Óriási karámok épültek, gyepes kifutókat létesítettek, a tenyészállomány pedig minőségi változáson ment keresztül - természetesen pozitív előjellel. Ekkoriban a ménes a nagy forgalmat bonyolító yearling árverésekre tenyésztett lovakat, illetve panziós tartással foglalkoztak. A korabeli beszámolók tanúsítják, hogy Dióspuszta aranykorát élte ezekben az években. A ménes 1944-ig 5 derbynyerőt adott a lóversenyzésnek, köztük Rüdigert, az 1937-es Osztrák Derby nyerőjét, mely Dr. Tonneles Alfréd színeiben nyerte a háromévesek legnagyobb erőpróbáját.

A II. világháború alatt a ménes állományát a csehországi Napajedlába (Napagedl) hurcolták, ahonnan a dióspusztai telivérek többé nem kerültek vissza. 1946 és 1951 között honvédségi kézen volt a ménes, majd az 1962-es átszervezés során a Bábolnai Állami Gazdaság lett a tulajdonos 1993-ig. Ekkor megalakult a Nemzeti Ménes Kft. amely nevet 2000-ig viselte a dióspusztai ménes. 30 kanca és kb. 25 versenyló kivételével e telivérek Kerteskőre kerültek, ahonnan 2001. januárjában minden ló visszatért Diósra. E lépésre elsősorban gazdasági okok miatt volt szükség, de Dióspuszta mellett szóltak kitűnő adottságai is. A ménes jelenleg 50 kancával rendelkezik. Az idei évben várhatóan 30 csikó látja meg a napvilágot. A ménesben 6 mén áll, ezekből 5 a sajátjuk, egy pedig a Lovaregylet tulajdona. Közülük mindenképp meg kell említeni Horatio Lurot - többszörös apamén - championt, valamint Noble Law-t, Kegyúr apját. Ne feledkezzünk meg Bin Shaddadról sem, akinek fia Shaddad a 2002. évi Kétévesek Kritérumának nyerője volt.

A ménes versenylovai részben Alagon, részben pedig Dióspusztán készülnek a versenyekre. Az alagi pályán Dr. Csicsai Friderika és Németh Ildikó gondozottjai a dióspusztai lovak, míg otthon a ménesben Piotr Czarnieczki és Vas József idomítja a telivéreket. Czarnieczki 2002-ben érkezett Lengyelországból, ahol kétszeres idomár - champion volt, majd csehországi működése során szintén elnyerte ezt a címet. Vele szemben a ménes elvárása az volt, hogy az egy ideje már csak statisztáló dióspusztai lovakat fokozatosan előrehozta és ennek a feladatnak a lengyel mester eleget is tett. A sárga Kegyúr a tavalyi évben sikert sikerre halmozott a klasszikus futamokban, majd év végén elnyerte az Év lova címet. A tavaly kétéves Mabruk szintén eredményes évet zárt, hiszen mind a Balatoni, mind pedig a Szent László díjat megnyerte és listavezetőként vonult téli pihenőjére.

A már korábban említett Shaddad szereplése szintén a lengyel tréner hozzáértését dicséri. Mindössze rövid ideje tevékenykedik a ménesben az egykori sokszoros zsokéchampion Vas József, aki Jugoszláviában trénerkedett majd onnan hazatérve vállalt idomári állást Dióspusztán. ő Miecislavban és Lovely Blackben bízik elsősorban 2003-ban. Ottjártunkkor bepillantást nyerhettünk a lovak munkájába is, majd megtekintettük az anyakancákat, köztük Kegyúr anyját, Kátyut, Horatio Luro utáni kancacsikójával.

A tavalyi eredményeket látva úgy tűnik a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménese kimozdult a holtpontról. Várjuk a folytatást 2003-ban.

Írta: Szebényi Dániel

(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003.májusi számában. )

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés