keresés a lovardák között
Főoldal   »   Western lovaglás   »   Versenyágak


Western Riding

A korrekt ugrásváltás kivitelezése néhány lónak nehéz feladatot jelenthet. Még ha az ember fel is ismeri lova potenciális képességeit, ebben a versenyszámban akkor sem egyszerû „brillírozni”. Ennek a versenyszámnak a fõ eleme az ugrásváltás, ám mégsem csupán ennek a helyes kivitelezésérõl van szó. Nem egyszerû ugyanis a szinte centiméterre meghatározott helyen korrekt módon végrehajtani az ugrásváltást, amelynek olyan gördülékenynek kell lennie, hogy szinte észre se lehessen venni, hanem az egész pálya teljesítése során a lónak laza száron – egykezes szárhasználat mellett – lazán, fegyelmezetten egy iramban kell haladnia.

 A western riding bírálatának alapja a jármódok, ugrásváltások minõsége, a ló viselkedése, képességei és hogy mennyire készséges a lovas segítségadásaira. A lónak megfelelõ iramban, finom segítségekre készségesen reagálva, helyesen, könnyedén és szabad mozgással kell teljesítenie a feladatokat.

 Pluszpont jár, ha a ló határozottan finom segítségekre reagál, kifejezetten egy és helyes iramban teljesíti a pályát (a pálya kezdetétõl a végéig ugyanazon iramban halad), az ugrásváltások precízek, könnyedek, az elülsõ és a hátulsó lábak egyszerre váltanak ugrást a kijelölt helyen. A ló fejtartása nyugodtságot kell hogy tükrözzön, a lovas keze ellen nem szabad hogy ellenállást tanúsítson, tarkóban lazán utána kell engednie. A lovakat megfelelõen laza, lógó száron vagy enyhe kontaktussal kell lovagolni. A rúdon való áthaladás során a ló nem válthat másik jármódba illetve nem változtathatja meg gyökeresen a lépéshosszát.

 A versenyeken a négy feladatsor közül az egyiket kell teljesíteni. A pálya helyes felállításáért a bíró a felelõs.

 A pályára vonatkozó részletek:

 A nyolc kis kör a jelölõbójákat jelenti. Ezeket a bójákat egymástól egyenlõ távolságra kell kitenni, ami nem kevesebb, mint 9 méter és nem több mint 15 méter, öt bójával a pálya szélén (ld. az ábrát). A bójákat ajánlatos a faltól minimum 4,5 méterre tenni. A két hosszúfal mentén elhelyezkedõ bóják közötti távolságnak 15-24 méternek lenni, a pálya adottságai szerint.

 A hosszú kígyóvonal a pálya vonalvezetését és a jármódokat jelöli. Az árnyalt részek a bóják közötti ugrásváltások helyét jelölik. A pontozott szakasz (……) lépést, a szaggatott vonal (------) ügetést (jog), a folytonos vonal ( ____ ) pedig vágtát jelent.

 A pontozás

 A pontozás 0-100 pont között történik, ahol a 70 pont az átlagos teljesítményt jelenti. A pontozásra vonatkozó irányelvek: az egyes manõverekre plusz- vagy mínuszpontokat kell adni plusz 1,5 és mínusz 1,5 között az alábbiak szerint: -1,5 kifejezetten gyenge,

 -1 nagyon gyenge, -0,5 gyenge, 0 átlagos, +0,5 jó, +1 nagyon jó, +1,5 kiváló. A manõverekre adott pontokat a büntetõpontoktól függetlenül kell meghatározni.

 

 A versenyzõ a hiba súlyosságától függõen büntetõpontot kap például a következõkért:

 •         Nem helyes lábon történõ vágta az ugrásváltásra kijelölt területen túlhaladva (Az ugrásváltás végrehajtása elmarad, beleértve a keresztezést is.)
 •        Feltûnõ engedetlenség, mint például a ló kirúg, harap vagy bakol
 •        A versenyzõ a pálya megkezdésétõl számított három méteren belül nem az elõírt jármódban halad vagy megáll
 •        A jármód megszakítása vágtában
 •        Egyszerû ugrásváltás esetén
 •        Nem helyes lábra történõ vágta az ugrásváltásra kijelölt területet megelõzõ bója elõtt vagy mellett illetve nem helyes lábra történõ vágta az ugrásváltásra kijelölt terület után elhelyezkedõ bója mellett vagy után
 •        Minden olyan plusz ugrásváltás, amely a gyakorlatban nincs elõírva (kivéve az ezt a plusz ugrásváltást korrigáló ugrásváltást vagy a nem helyes lábon történõ vágtát korrigáló ugrásváltást)
 •        A ló belerúg a rúdba vagy elrúgja a rudat
 •        Nem helyesen vágtázik át a ló a rúdon (a rúd a lónak a két elülsõ vagy a két hátulsó lába közé kerül)

 

Ezen felül természetesen pontosan meghatározták az egyéb hibákért járó büntetõpontokat és plusz pontokkal jutalmazzák a kiemelkedõ teljesítményt.

 Plusz pont jár az alábbiakért:

 •        Az ugrásváltás minden alkalommal elõírásszerû
 •        Az ugrásváltás az erre kijelölt terület közepén történik
 •        Precíz, folyamatos pályateljesítés
 •        Végig egyenletes iram
 •        Láb- testsúly-és szársegítségekkel könnyedén irányítható és kontrollálható a ló
 •        A ló különösen jó alkalmassága és stílusa

Mint minden más esetben, ezúttal is türelemre és fõleg következetességre és fokozatosságra van szükség ahhoz, hogy egy jól kiképzett „western riding” lovunk legyen!


Forrás:  www.hqha.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés