keresés a lovardák között


Riport Mészáros Gyulával:

K: Mesélj magadról egy pár szót, hogy ki vagy, milyen eredményeket értél el eddig, egyáltalán hogyan kerültél kapcsolatba a lovaglással.
 
V: Mészáros Gyula vagyok, 1970 április 22én születtem Budapesten. Eredményeim? Kérdés mit nevezünk eredményeknek? Van néhány szalagom és kupám, de ha az eredményekkel kapcsolatban helyezésekre gondolunk akkor vannak olyan emlékeim, amelyek ezen a skálán nem voltak értékelve! Úgy érzem, hogy a valódi eredmény az, hogy megtaláltam azt amit a lovakkal kapcsolatban egész életemben kerestem, amiért sohasem tágítottam az elképzeléseimtől! A megfelelő hozzáállást amelyen keresztül a lovaknak megfelelő partnerei lehetünk, ezen keresztül, pedig ők nekünk.
A lovaglással a lovakon keresztül kerültem kapcsolatban. Viszont számomra sosem a lovaglás volt a legfontosabb, hanem az, hogy tudjam, bármit is csinálok, csinálunk a lovakkal, azt a leghelyesebben csináljuk. Ez irányú útkeresésem néhány évvel ezelőttig tartott. Rátaláltam arra amiben mindig is hittem, amit éreztem, amely nagyon sok jó érzésű lovasban ott van csak nem tudják előcsalogatni. Ez mostantól lehetséges!.... 
 
K: Mit értesz azalatt, hogy a lovak legjobban egymással értik meg magukat?
 
V: Azt, hogy a lovak legjobban egymással értik meg magukat! Azt, hogy a lovak a világ minden pontján ugyanazt a nyelvet beszélik, ha pedig mi valamit a legmegfelelőbb módon, a leghatékonyabban, legkönnyebben, partnerségben szeretnénk velük csinálni, akkor ennek érdekében nekünk kell megtanulni az ő nyelvüket, nem pedig nekik a miénket!
 
K: Miért csatlakoztál a Lóbarátok Országos Találkozójához?
 
V: Azért, mert a találkozó mottója megegyezik meggyőződésemmel, amely szerint a ló napjainkbeli használata nem rangsorolható aszerint, hogy valaki kedvtelésből tartja lovát vagy valamelyik szakágnak lovasa, versenyzője. Ez nem szabad, hogy mást jelentsen, mint érdeklődési kört. Egy díjlovas nem csinálja az ideálisat a lovakkal egy hobbi, military, ugró, táv vagy western lovassal szemben, amely igaz oda-vissza is. A lovakkal valaki, a számukra egyetlen, a legjobban érthető, legtermészetesebb módon foglalkozik avagy sem! Ez, pedig nem szakág függő!
Továbbá azért, mert: " A LOVAK TÖBBET ÉRDEMELNEK!" Szeretnék hozzájárulni, ahhoz, hogy a tudás, a hozzáértés fejlesztésével csökkenjenek úgy a lovak, mint lovasaik által átélt, kellemetlen, általuk megmagyarázhatatlannak tűnő pillanatok számai!
Olyan rendezvényeken, pedig ahol ennek propagálásához hozzájárulhatunk ott szívesen veszünk részt! Ilyennek a  Lóbarátok Országos Találkozóját is!
 
K: Mit fogsz a rendezvényen bemutatni?
 
V: Megpróbálom bemutatni, hogy mennyivel több minden és mennyire könnyedebben lehetséges ló és ember között, ha a közösen eltöltött időt számukra a legérthetőbb módon tesszük. Megpróbálom bemutatni, hogy a lovak milyen tulajdonságaik miatt lovagolhatóak, miért lehetnek velünk, miért lehetünk mi velük és azt, hogy minden ló kiképzés, lóval való foglalkozás mindig is a lovak természetén, tulajdonságain alapult. Közös együttlétünk, pedig annál könnyedebb, élvezetesebb minél kevésbé térünk el a lovak természetétől. És minél kevésbé vesszük figyelembe tulajdonságaikat, minél kevésbé cselekszünk annak megfelelően, annál erőltetettebbet, erőszakosabb és könnyedségtől lesz mentes kapcsolatunk lovainkkal.  
 
K: Miért fontos szerinted, hogy az emberek minél szélesebb rétege ismerje meg azt a fajta hozzáállást, amit te képviselsz a lovakkal kapcsolatban?
 
V: Mert az embereknek meg kell érteni, hogy addig folyamatosan lesznek lovaikkal problémáik, ameddig velük emberi logika és gondolkodásmód mellett, emberszerűen és nem lószerűen foglalkoznak! Csikók nevelésével és a lovak lovagolhatósági problémáinak megoldására csak a lovak etológiájának megismerése nyújt kielégítő megoldást! Semmi más! A lóhoz értő, a lovakkal napi szinten együtt dolgozó emberek, a lovagló tanárok, mind birtokában voltak ennek a tudásnak, ismeretanyagnak.
Tisztában kell lenni azzal mindenkinek, hogy a lóval való foglalkozás mindig is a lovak természetén alapult, így ez a klasszikus kiképzés alapja is illetve csak  a ló természetét, faji, életkori, fizikai tulajdonságait teljes mértékben figyelembe vevő, attól semmilyen módon el nem térő kiképzés nevezhető klasszikusnak.
Továbbá azt is meg kell érteni, hogy a ló az ló és mindig is az lesz, még akkor is, ha a 21. században élünk. Ugyanúgy viselkednek, mint a múlt században vagy az azelőttiben és nekünk ennek ismeretében kell velük foglalkozni.
Sajnos az emberek egyre távolabb kerültek a természettől, a természet, így a ló, mint állatfaj teljeskörű ismeretétől, amely tudással magasabb vagy alacsonyabb szinten mindenki rendelkezett addig ameddig életünk múlt lovainkon, ameddig közösen, partnerként éltük mindennapjainkat. A lovasokat gyakran ez az időszak indíttatja a lovakkal való foglalkozásra. Céljuk ugyanaz a problémamentes együttlét, könnyedség kialakítása, mint amely az említett korszakot jellemezte. Ugyanakkor többnyire figyelmen kívül hagyják, hogy a szóban forgó korszak legfontosabb erénye a lovak teljes körű ismerete és egy bármikor alkalmazható könnyed, hatékony partnerség kialakítása volt. Az elvek és a lovak természetének kizárólagos figyelembevétele segítségével érték el harmónikus együttlétüket. Ma viszont tapasztalataim szerint többnyire csak a végcél elérésével foglalkoznak az emberek, ráadásul mindezt kevesebb közösen eltöltött idővel és a lovakkal kapcsolatos teljeskörű tudás , a lovak teljes ismerete nélkül akarják tenni. Az áhított eredményeket, pedig mindettől függetlenül óhajtják! Minél kevesebb a tudás, az ismeret, annál több a probléma, a nehézség, az ellenkezés!
 
Egy megszívlelendő mondás jut eszembe ezzel kapcsolatban: "Mindenki a mennyországba akar kerülni!...De meghalni senki sem szeretne!"
 
Tehát előbb ismerjük meg a lovat, mint állatfajt. Ismerjük meg ahogyan egymással kommunikálnak. Aztán tegyünk mindig ennek megfelelően valahányszor kapcsolatba kerülünk velük! Legyen ez kapcsolatos lovaglással, csikóneveléssel vagy csak közöttük léttel, napi teendők elvégzésével!
 
 
K: Véleményed szerint mit tud nyújtani ez a találkozó a lovas társadalom részére?
 
B: Bízom abban, hogy a célkitűzéseiben megfogalmazottakat nyújtja! Mi is ezt támogatóan leszünk ott!
 
Ne felejtsük el: "A LOVAK TÖBBET ÉRDEMELNEK!"


Mészáros Gyula aktuális rendezvényei >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés