Felújították Kincsem egykori istállóját Gödön

A csodakanca istállója muzeális igénnyel mutatja be, hol élt annak idején Kincsem. És bár az istálló épülete közösségi, kulturális térként éledt újjá Gödön, egyúttal a magyar lovaskultúra fontos emlékhelyévé is válhat.

A felújított Kincsem istálló Gödön. Még 5 képünk van az istálló rekonstrukciójáról.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Budapest-Vác vasútvonal elkészülte előtt lóváltó állomás és csárda működött az épületben, majd a 19. század második felében már istállóként szolgált. Hírnevét és fennmaradását Kincsemnek köszönheti, hiszen pályafutása legszebb éveiben itt élt a világhírű csodakanca.

A helyi védettség alatt álló épület az utóbbi évtizedekben kihasználatlanul állt, majd az elmúlt egy évben Göd pályázati forrásból újíttatta fel a romos ingatlant. A 152 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy kulturális és közösségi funkciókat nyújtó komplexum jött létre.

Az istálló a felújítás előtt és utáni képe. Még 5 képünk van az újjáépítésről.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Kincsem kultuszához köthető, az istállót is bemutató kiállítás, a patkolókovács és bőrös mesterséget bemutató műhelyek is létesültek a felújított istállóépületeiben és területén. Annak idején az északi szárnyban helyezkedett el Kincsem lakhelye. Az épületnek ezen a részén látható Kincsem korhűen rekonstruált boksza, és itt rendezték be a csodakanca pályafutását bemutató emlékhelyet is.

2017.04.28. Forrás: MTI, Göd város hivatalos honlapja

Hozzászólások