Partnerség kialakítása ló és ember között

Sok esetben a problémák elől menekülünk ki a lovardába, abban bízva, hogy gondolataink kitisztulnak, így egy kicsit felszabadulhatunk a mindennapi nyomás alól. Ellenben hányszor fordult már elő Veled, miközben a lóval feladatokat hajtottál végre, hogy elkalandozott a figyelmed? A koncentráció, az összpontosítás elsajátítása a lovaglás legfontosabb elemei közé tartozik.

 “A lovaglás nem arról szól, hogy az ember felül a lóra és ott “elvan”, az a lovaglás technika. A bánásmód az egy egészen nagyobb halmaz, abban benne van minden. Hogy hogyan él a ló, a ló etológiája, a lovas önformálása, hogy kész legyen a lóval kommunikálni és a legvégén a lovaglás technika.

Ez egy átfogóbb, nagyobb szemlélet, amihez úgy gondolom, csak a ménesi tartás felel meg. A ló megtanít rá, hogyan legyünk szeretetteljesek. A velük való helyes együttlét segíti, hogy jobb emberek legyünk.” – Kormos Ferenc lovasoktató, a lovaglás elsajátításának azon szakaszaira hívja fel a figyelmet, amelyet egyetlen lovasnak sem szabadna átugrania.

A ló megtanít arra hogyan legyünk a jelenben, általa jobban megismerhetjük magunkat, és egyfajta személyiség fejlődésen mehetünk keresztül. Melyek azok a mérföldkövek, amelyek segíthetnek ebben a folyamatban?

A lóval való bánásmód egy önismereti út – hajlandóak vagyunk változni a cél érdekében?

Kormos Ferencnél az oktatás komplexebb, átfogóbb ismereteket biztosít a lovak szerelmesei részére, amelynek csupán sokadik fejezetében nyílik lehetőség nyeregbe szállni.

A ló hátára való felkapaszkodást először is egy ménesi látogatás előzi meg, ahol az edző a lovak közvetlen környezetében ismerteti a ló etológiáját, alapvető tulajdonságait. Mint ahogy azt már korábbi cikkeinkben is hangsúlyoztuk, a ló nyelvének elsajátítása a bizalom felépítésének kihagyhatatlan alapköve. Ezen felül pedig baleset-megelőzési céljai sem elhanyagolhatóak. (Hogy hogyan is függ össze a lovak testbeszéde a balesetek elkerülésével, arra Tóth Bettina etológussal folytatott interjúnkban megtalálod a választ.

Interjú Tóth Bettinával –> Link

Ezek után elkezdődik a lovak ápolása, ahol az oktató szintén rengeteg tudnivalót ad át a lovasnak.

„Az ápolás után érdemes különböző gimnasztikai gyakorlatokat beleültetni a programba, ami segít ráhangolni a lovaglásra.”- Számtalan olyan gyakorlat létezik, amellyel az egyensúlyt, az alapvető mozdulatokat el lehet sajátítani. Ezzel nem csak hogy könnyebben fogsz harmóniába kerülni a lóval, de a lovat is megkímélheted a helytelen testtartásból, kézmozdulatokból adódó esetleges kellemetlenségektől.

a young woman riding her horse in an indoor riding arena

Ezen felül sajnos rengetegen megfeledkeznek róla, hogy a lovaglás ugyanolyan testmozgás, mint bármely másik sport. Hogy elkerüld a kihagyott bemelegítésből bekövetkező sérüléseket, mindenképpen szánj egy kis időt ezekre a gyakorlatokra is.

„Ezek után következik a földi munka, ami arról szól, hogy a két lény összeismerkedjen. Mivel nem kérhetjük meg a lovat tisztelettel, hogy tanuljon meg emberül, így a lovast kell megtanítani a ló nyelvére. Végezetül a lovas felkerül a lóra, ahol még szintén nem önállóan lovagol. Itt hasznosíthatja azt a testtudatot, amit a földről sajátított el.

Összességében tehát egy olyan partnerség kialakítása a cél, ami minkét félnek – a lónak és embernek is – hasznára válik. Ehhez pedig elkerülhetetlen mind a mozgás, a testtudat, mind pedig a mentális fejlődés is!”

Hozzászólások