Íratlan szabályok vak ló körül

Dávid Dalma és Szellő nevű lova történetét már sokan ismeritek. Egy látását elvesztett lóról és kitartó gazdájáról szól, akik az elszántságuknak köszönhetően immáron szinte teljes értékű lovaséletet élnek. Előző cikkében Dávid Dalma a lovával megtapasztaltak alapján a látását elvesztett ló lovaglásához adott hasznos tippeket. Most arról olvashatunk, mik azok az általános szabályok, amiket a lovardán belül érdemes kiemelten figyelembe vennünk!

 

Állandóság

Nagyon fontos, hogy állandó környezetet biztosítsunk. Legbiztonságosabb a fából készült, kevés tereptárggyal tűzdelt karámban elhelyezni a lovat. Fontos, hogy egyik napról a másikra ne tegyünk semmit a karámba! Figyelembe kell vennünk, hogy egy térképet próbálnak készíteni a fejükben a környezetükről, ez segít nekik a tájékozódásban, ha ezt változtatjuk, bizonytalanná válhatnak. A lovak általános nyugalom érzetéhez is hozzátartozik, hogy a környezetük nem változik, ez egy nem látó ló esetében hatványozottan igaz.

Társállat

Segítségére lehet a tájékozódásban, ha van mellette társaság is. Rengeteg példa van arra, hogy egy állat önjelölt vakvezetővé válik, ha együtt van egy ilyen problémával együtt élő állattal. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a ló alapvetően társas lény, így szüksége van fajtársai vagy más állat jelenlétére a biztonságérzet fenntartásához.

Nem szabad csendesnek lenni!

Mindent, amit csinálunk körülötte a legnagyobb határozottsággal kell tenni. Ettől természetesnek fogja venni a jelenlétünket, nem fog megriadni a hangosabb zajoktól és attól, ha hozzáérünk, ám előtte szóljunk neki. Ne féljünk zajt csapni, ha már az elején hozzászoktatjuk különböző zajokhoz, később megkönnyítjük a saját- és lovunk dolgát is.

Mindig előre nézz!

Nem szabad elfelejteni, hogy kettő helyett kell figyelnünk. Rengeteg lovas hibája, hogy lovagláskor lefele és nem előre néz. Ha egyikőtök sem látja az utat, abból semmi jó nem fog kisülni. Szóval tekintet felfelé és előre tervezzük meg a kívánt haladási útvonalat (főként terepen), hiszen lovunk nem fogja kikerülni az elé került akadályokat.

Útvonalfelmérés

Ha lovadat egyik helyről a másikra szeretnéd vezetni, győződj meg róla, hogy az útvonalatok akadálymentes. Ezzel sok kellemetlen helyzettől kímélheted meg magatokat, hiszen jóval egyszerűbb előre eltávolítani a balesetveszélyes tárgyakat, mint mikor a lovat vezeted. Tereplovagláskor még fokozottabban oda kell figyelned ezekre! Ha úgy érzed, nem tudsz 100%-os biztonsággal elhaladni valahol, inkább szállj le és vezesd hátasod vagy keress másik útvonalat!

Bizalom és biztonságérzet

Minden ló nagyon igényli ezt a két dolgot. Ha lovunk nem lát, még kiélezettebbé válnak ezek a tényezők. Fontos, hogy minden új feladatra, környezeti hatásra előre felkészítsük, mert egy rossz élmény még nagyobb hatással lehet rá.

Keres-kutat és kaját talál. :)Érdekes megfigyelni, hogy keresi a támpontokat a tájékozódáshoz. Tudja, hogy középen van egy oszlop ami mellé szoktam tenni az etetőjét, ezt szokta általában megkeresni először.

Posted by Amikor a szem már nem lát on Thursday, 14 March 2019

Ezen a videón az látható, ahogy a látását kiváltandó minden más érzékszervével keres-kutat és talál. Érdekes megfigyelni, hogyan keresi a támpontokat a tájékozódáshoz. Szellő tudja, hogy középen van egy oszlop ami mellé szokták tenni az etetőjét, ezt szokta általában megkeresni először.

Kövessétek nyomon Dalma és Szellő történetét a Lovasok.hu oldalán! Közös munkájukba Amikor a szem már nem lát Facebook oldalukon is betekintést nyerhettek!

2019.04.17., Dávid Dalma és Lovasok.hu szerkesztősége

Hozzászólások