Hamza Viktória a szabadidomító 1. rész

Hamza Viktória bármerre is jár, fellépéseivel minden alkalommal elkápráztatja a vendégeket. Talán nem is ül olyan a nézőtér soraiban, akiben ne merülne fel a kérdés – hogyan csinálja, mennyi idő alatt érte el mindezt és milyen lépések szükségesek hozzá?  Interjúnkban Viktória múltján, elhatározásain és céljain keresztül többek között megtudhatod, milyen lépések, milyen személyiségi vonások szükségesek a lókiképzés ilyen magas szintre emeléséhez.

Viktória legfontosabb célja tudása legjavát átadni mindazok számára, akik nyitottak a szabadidomítás irányába, magasabb szintre akarják emelni lovas tudásukat vagy csupán jobb kapcsolatot szeretnének kialakítani lovaikkal.

Bármilyen célt is tűzünk ki magunk elé az életben, elengedhetetlen, hogy mindig szem előtt tartsuk, hogy mi az, ami miatt dolgozunk, ami erőt ad azokban az időszakokban is, amikor nem minden az elképzeléseink szerint alakul. Az igazán erős motivációk ritkán egyenlőek magával a céllal – Viktória a ló legbecsesebb értékeiben találta meg saját motivációját.

„Engem az motivál, amit az állatoktól kapok: a szeretetük, a nyugodtságuk, a bizalmuk. Az érzés, amikor mellettük állok és a szemeikben azt látom, hogy úgy fogadnak el engem, akár csak egy fajtársukat. Nem különböztetnek meg, nem úgy élik át a velem töltött perceket, hogy „ő egy ember és vele bizony munka van”, hanem egy társ vagyok számukra, akivel játszani lehet és akivel együtt lehetnek a mindennapokban. Nekem ez igen sok erőt ad.”

Hamza Viktória előadásai megállnák a helyüket bármelyik színpadon. Jól összeállított zenei aláfestései szavak nélkül is megigézik az embert, a műsor egészének pedig komoly üzenete van.

„Kellenek bele azok az elemek, amelyek a szem számára is látványosak, mint például az ágaskodás, a spanyol lépés vagy pedig, hogy a ló ül vagy elterül a nézők előtt. A lovak mellett kutyákkal is dolgozom, akik teljes összhangban dolgoznak lovaimmal. Ezekkel a show elemekkel együtt tud az egész egy olyan képet adni, ami nem csak egy lovardában, egy edzésen, hanem az arénában is megállja a helyét.

Azért csinálom, hogy az embereknek megmutathassam, hogy a lovakkal akármilyen magas szintet el lehet érni. Bennem nincsen olyan habitus, hogy csak azért is az ellenkezőjét fogom mondani az eddigi gondolkodásmódoknak. Nem akarok küzdeni senki és semmi ellen a műsoraimmal, csak meg akarom mutatni, hogy ezt lehet így is.”

Hamza Viktóriával folytatott interjúsorozatunk második részében megtudhatod, milyen utat járt be Viktória, míg idáig eljutott. >>

 

2018.06.09. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Haga Zsuzsanna

Hozzászólások