Praktikák a rovarhadsereg ellen!

A Nap tűző ereje elkerülhető a késő délutáni-kora esti avagy a reggeli időszakokban történő lovaglással. A jól megválasztott napszakban a lovad is sokkal élénkebb, nagyobb kedvvel mozog, egy hűsítő fürdővel pedig még könnyedebbé teheted számára a kánikula elviselését. A vérszívók azonban még ezekben az órákban is kitartóan keresik az áldozatukat. Talán nincs is olyan lovas, aki még ne tette volna fel a kérdést: vajon mivel lehet felvértezni ellenük a lovat?

A rovarokat igazán agresszívvá a párás levegő teszi!

Púpos szúnyog, csípőszúnyog, törpeszúnyog, bögöly és légy – csak néhány azok közül a rovarok közül, amelyek nem kizárólag fájdalmas, viszkető, allergiás reakciót váltanak ki, de akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Mindenekelőtt erre szeretnénk felhívni a figyelmet, hiszen míg a kellemetlen csípések begyógyulnak, egy ilyen jelllegű fertőzés maradandó károsodást okozhat vagy akár a ló életébe is kerülhet.

Ilyen betegség például a Nyugat-nílusi láz is, amely a központi-idegrendszert támadja meg és különböző tüneteket okoz. Hazánkban már több mint 15 éve felfedezték ismerik így létezik megelőző védőoltás.

Rovarok ellen teljes takarásban!

Ha biztosra szeretnél menni, akkor fizikailag kell meggátolnod, hogy a rovarok érintkezzenek a lovaddal. A lovaglás közben is alkalmazható fülvédők és takarók gyakorlatilag ellehetetlenítik még a legapróbb legyek támadását is. Nem csak, hogy elkerülheted a nagyobb csípéseket, az intenzív allergiás reakcióktól is megvédheted az állatot. Illetve nem utolsó sorban edzés közben is jobban koncentrál rád, mert nem a füléből igyekszik kizavarni a kellemetlenkedő lakókat a sűrű fejrázással.

Mind a légymaszkokból, mind pedig a takarókból is létezik istállói körülményekhez készült változat, így egész nap hatékony védelmet biztosít. Nem szabad megfeledkezni egyetlen hátrányáról, hogy az ily módú felvértezéssela  természetes tisztálkodási lehetőségétől fosztjuk meg a lovakat. Éppen ezért javasolt minél többször, de legalább naponta egyszer levenni és alaposan áttisztítani alatta a ló testét.

Illóolajokkal a vérszívók ellen

A növények természetesen itt is a lovasok szolgálatában állnak, hiszen jó néhány fajtájának csupán számunkra kellemes az illata. A vérszívókat kifejezetten taszítja a citromfűből, citromból, eukaliptuszból vagy például a levendulából készített illóolaj keverék. Az ebből kikevert folyadékból finoman áttörölgetve a lovat néhány órára teljes védelemben tudhatod patás barátodat.

Végezetül jól bevált, filléres módszer a fokhagyma napi szintű adagolása a takarmány mellé, amelyet azonban javasolt már a téli hónapokban elkezdi.

A megszokott spray-ken túl léteznek speciális, különösen erre a célra készített folyadékok is, amelyet az állat bőrére csepegtetve hosszú távon fejtik ki hatásukat. Ennél a megoldásnál érdemes figyelni az időjárás jelentést, ugyanis általában csepegtetés után legalább 24 órán belül nem érheti víz a lovat, ellenben a szernek nem lesz ideje teljesen beivódni és hatástalanul mossa el magával a víz.

Míg az illóolaj taszít, az izzadságszag vonzza a rovarokat!

Mozgás után, mikor a ló már teljesen visszaszáradt vagy spontán a legnagyobb melegben, fürdesd át kedvencedet! Az izzadság szaga ugyanis még nagyobb agresszivitásra sarkallja a repülő hadsereget. Ezzel nem kizárólag a támadó rovarok számát csökkentheted, de a lovad is hálásan fogadja majd a hűsítő törődést!

 

2018.06.16. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: bigstocphoto.com

 

Hozzászólások