Aggódnak a lovasok a Nemzeti Vágtán fellépő sovány lovak miatt

A Lendület Lovasiskola vezetője nyílt levelet írt Tóth Szilárd lovas kaszkadőrnek, aki a Nemzeti Vágtán trükklovas bemutatót tartott. Az előadásukkal nem volt gond, viszont a fellépő lovak közt akadtak olyan sovány példányok, melyeket már menteni szoktak az állatvédők.

Vasárnap fellépett a Nemzeti Vágtán a híres lovas kaszkadőr, Tóth Szilárd és csapata, a Győri Ördöglovas Iskola tanulói. Előadásukkal nem volt gond, viszont a trükkökhöz használt lovak csontsoványak voltak, pont úgy néztek ki, mint azok a jószágok, amelyeket felelőtlen állattartók istállóiból szoktak kimenteni az állatvédők.

A lovak állapotát a Lendület Lovasiskola vezetője, Falus Vera tette szóvá egy Tóth Szilárdnak írt nyílt levélben. Az Index megszerezte a Facebook egyik zárt lovas csoportjában közzétett levelet, amelyben Falus számon kéri Tóthot, hogyan van bátorságuk felszerszámozni a csontsovány lovakat, majd közönség előtt ugrálni a csontjaikon.

Ebből a levélből idézünk most.
“Nem láttam a produkciótokat, nem is amiatt ragadtam billentyűzetet. A lovaitok kondíciója és ápoltsága az, ami még egy laikusnak is kiszúrta volna a szemét. Egy lovas társam azt mondta a képeket meglátva, hogy az ilyeneket már menteni szokták! Tehát az a kérdésem, hogy ezeket a csontsovány lovakat hogy van bátorságotok egyáltalán fölszerszámozni? Nemhogy ugrálni a csontjaikon?”

Hogy ezt a soványságot a nézők miért nem tapasztalhatták, arra Falus azt a magyarázatot adta, hogy a műsorban a legtöbb lovon lepel is volt. Falus más rendezvényeken készült képeket is látott Tóth lovairól. Azt mondta, olyan is elé került már, amelyen a takaró ellenére is felismerhető, hogy el van szakadva a ló ínszalagja.

„A lovak nagyjából 400-600 kilósok, mi úgy szoktunk lovagolni, hogy a lovas súlya ennek 15, maximum 20 százaléka legyen. A ló izomzatán ülünk, de amikor nincs izom egy alultáplált lónál, az pokoli fájdalmat jelent neki, és néha még ketten is ugrálnak a hátán” – érzékeltette Falus, mit jelent egy elhanyagolt állatnak a megterhelés.

Tóth Szilárdot állattartási gyakorlata miatt már többször is feljelentették az állatvédők a helyi jegyzőnél, de eddig nem szankcionálták az elismert lovas kaszkadőrt.

Az Index forrásai szerint Tóth nem spórolásból, hanem nemtörődömségből nem eteti a lovait, ezért kerültek ilyen rossz állapotba.

2017.09.22 Lovasok.hu
Forrás: Index.hu, NLCafé.hu
Fotók: Falus Vera

Hozzászólások