Kezdőlap Blog

Előzd meg a lovas baleseteket! – 3. rész

A téli nagy hidegekben egy-egy plusz rétegnek mindig örül az ember, így nem érezzük nagy fáradságnak felhúzni a kobakot, a védőmellényt és a többi biztonsági felszerelést. A nyári kánikulában azonban könnyebb megfeledkezni viseletükről, holott életmentő lehet! Ezúttal három részes cikksorozatunkban azon túl, hogy körbejárjuk, melyek azok az eszközök, amelyek egy nyári túra alkalmával bármikor kihúzhatnak a bajból, néhány tippel is szolgálunk, amellyel felkészítheted a lovad a váratlan helyzetekre!

Általános védőfelszerelések

Ha csak legeltetni ülsz fel, akkor is kapd magadra a kobakot. Gondolj bele a KRESZ megköveteli a bukósisak használatát minden nyitott utasterű közlekedési eszközön és bünteti is annak hiányát, akkor miért pont a lovaglásnál hagynád el? Holott a bicikli soha sem bokrosodik meg, a motor pedig ritkán kanyarodik ellenkező irányba, mint ahogy a sofőr kívánja.

A rendőrség a biztonsági öv használatának népszerűsítésére számos rendezvényen állítja ki azt a szimulátorát, amelyben a vendégek saját maguk próbálhatják ki, mekkora ereje van akárcsak egy 10-15 km/h-s ütközésnek. A szimulációs gyakorlat után kevesen nem ismerik el az öv bekapcsolásának szükségességét. Egy átlagos ló akár 50 km/h-t meghaladóan is képes galoppozni, amelyből pillanatok alatt irányt változtathat vagy akár meg is torpanhat. A legtapasztaltabb lovasoknak is nagy kihívást jelent kiülni ezeket a váratlan fordulatokat, amelyben biztonsági öv sem segíti a nyeregben maradást.

Pedig létezik, sőt, már kapható kifejezetten lovasok (és motorosok) számára kifejlesztett légzsákos mellény is, ami forradalmi áttörést jelent a balesetmegelőzés technikájában. A nyereghez csatlakoztatott mellény esés alkalmával levegővel töltődik meg a benne lévő patron által, ezzel tökéletes védelmet nyújtva a lovas felsőtestének.

A mellény a másodperc töredéke alatt (0.1-0.3 mp. között) fújódik fel és már többszörösen bizonyította hatékonyságát. Például 2013-ban Laura Collett, 2010-ben Oliver Townend, majd Zara Phillips életét mentette meg az egyébként magyar feltalálónak köszönhető légzsákos mellény.

 

 

2018.07.14. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótó: Pixabay.com

Előzd meg a lovas baleseteket! – 2. rész

A téli nagy hidegekben egy-egy plusz rétegnek mindig örül az ember, így nem érezzük nagy fáradságnak felhúzni a kobakot, a védőmellényt és a többi biztonsági felszerelést. A nyári kánikulában azonban könnyebb megfeledkezni viseletükről, holott életmentő lehet! Ezúttal három részes cikksorozatunkban azon túl, hogy körbejárjuk, melyek azok az eszközök, amelyek egy nyári túra alkalmával bármikor kihúzhatnak a bajból, néhány tippel is szolgálunk, amellyel felkészítheted a lovad a váratlan helyzetekre!

Készítsd fel lovad a váratlan helyzetekre – alapjaiban az érzéketlenítésről

A kapcsolat építésével párhuzamosan javasolt olyan játékokat vinni a közös munkába, amelyek felkészíthetnek a korábban említett váratlan helyzetekre. Hiszen a ló számára csak az jelent veszélyt, amit nem ismer. A nejlonzacskókkal, szemeteskukákkal való találkozást tökéletesen lehet reprezentálni, a lovas könnyedén megismertetheti lovát annak idegen formájával, gyűrődésének hangjával.

Egy korábbi cikkünkben Pataky Kata Monty Roberts instruktor lépésről-lépésre mutatja be a zacskókkal való megbarátkoztatást egy igazán érzékeny lóval szemléltetve. >>

Gyakran vezet sérüléshez a ló nem megfelelő kikötése illetve a pánikolhat már a kötélre lépéstől vagy a lába köré tekeredéstől is. A kötél szorításától megriadt állat képes akár kifulladásig küzdeni a szabadulásért.

Egy egyszerű ostor gyakorlattal, megelőzheted mindezeket. Ilyenkor finom mozdulattal, gyengéden meglegyintve hagyod, hogy az átforduljon a ló bokáján. Míg kikötésnél a kötél nem enged, addig az ostor gyengéd szára könnyedén ereszt, így ha elsőre sűrű hátrálásba is kezd a ló, nem kell tartani tőle, hogy kárt tesz magában. Minél többet gyakorolja az ember, a ló annál természetesebbnek veszi az érzést.

Kiemelkedően fontos, hogy ha számodra idegen ez a terület, kevés tapasztalattal rendelkezel, inkább kérj meg egy hozzáértőt, hogy segítségedre legyen. A feladatok sok hibázási lehetőséget rejtegetnek és helytelen technikával akár elmélyíthetjük a lóban kialakult fóbiát.

Természetesen garanciát egyik praktika sem nyújt, éppen ezért ha lóközelben vagy, mindig legyen nálad valamilyen biztonságosan tárolható vágóeszköz, amivel gyorsan megszüntetheted a hasonló problémákat.

Tanácsos egy apró táskát felszerelni a nyeregre, amelyben elfér az említett vágóeszközön túl némi kötszer és fertőtlenítő folyadék. Ezek az egészségügyi csomagok óriási segítséget nyújtanak, hiszen például egy vágott seb esetén, nem kell tétlenül várnod az orvos érkezéséig.

Ezen felül nem javasolt útnak indulni legalább egy kis palack víz és esőkabát nélkül. Az egyszerű, önmagába-csomagolható esőkabátok sokszor nem foglalnak nagyobb helyet egy mobiltelefonnál és nem kizárólag a lovast, de a nyereg érzékeny felületét is megvédik a nedvességtől.

Hallottál már a légzsákos mellényről? Cikksorozatunk következő részében többek között erről is szó lesz! >>

 

2018.07.11. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótó: Staticflickr.com

Előzd meg a lovas baleseteket! – 1. rész

A téli nagy hidegben egy-egy plusz rétegnek mindig örül az ember, így nem érezzük nagy fáradságnak felhúzni a kobakot, a védőmellényt és a többi biztonsági felszerelést. A nyári kánikulában azonban könnyebb megfeledkezni viseletükről, holott ez életmentő lehet! Ezúttal három részes cikksorozatunkban azon túl, hogy körbejárjuk, melyek azok az eszközök, amelyek egy nyári túra alkalmával bármikor kihúzhatnak a bajból, néhány tippel is szolgálunk, amellyel felkészítheted a lovad a váratlan helyzetekre!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lovaglás veszélyes sportág, ami alatt a lovas figyelme egy pillanatra sem lankadhat. A veszély a lovak természetéből ered, hiszen a ló növényevő, menekülő állat és bármilyen erős kapcsolatot sikerül is vele kialakítanod, az alapvető természetét nem lehet megváltoztatni. A balesetek túlnyomó többsége a ló kiszámíthatatlan, hirtelen ijedtségére vezethető vissza, amely folyamatos elővigyázatosságra sarkall. Az ijedés utáni pánikszerű menekülés kockázatát, mértékét különböző módszerekkel, kellő felkészüléssel csökkentheted.

Ahogy minden ember különböző, úgy minden egyes lónak megvan a saját személyisége. Van, amelyik rögtön bizalmába fogad és van amelyik rendszerint megkérdőjelezi vezetői alkalmasságodat. A lovak nyelvét nem könnyű elsajátítani, hiszen számtalan apró jelzésből áll. Sok esetben a lovas észre sem veszi, hogy csutakolás vagy akár leheltetés közben a ló folyamatos dominancia játékokat űz.

Egy ménest távolabbról vizsgálva gyakran láthatjuk, hogy a hierarchiában magasabb szinten álló ló határozott mozdulatokkal terelgeti a másikat. Egy jóleső tereplovaglás utáni legeltetésnél, mikor a ló szabadon válogathatja körülöttünk a legízletesebb fűcsomókat, nem egyszer tapasztalni, hogy szinte a lábunk alól igyekszik kienni a füvet, mintha a legfinomabb falat éppen ott bújt volna meg. Azonban e mögött a cselekedet mögött épp olyan finom, bújtatott terelgetés lapul, mint amelyet a lovak rendkívül szigorúan felépített hierarchiarendszerében, a ménesben figyelhetünk meg.

Többek között éppen erre épül a jól ismert Pat Parelli módszer, amely nem csak abban segít, hogy a lovad bizalmába fogadjon, de az elsajátított technikákat nyeregből is hasznosíthatod. Így aztán nem csak a viselkedési problémák tűnnek apránként el, de az ijedések száma is minimumra esik.

Készítsd fel lovad a váratlan helyzetekre – alapjaiban az érzéketlenítésről >>

 

2018.07.06. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótó: Pixabay.com

Sikeres Derby Fesztivál a Kincsem Parkban

3 nap 3 szakág 3 Derby futamát kínálta a Kincsem Park a Derby Fesztiválon. Pénteken az agarak voltak a főszerepben a Laguna – 4. Kincsem Park Agárderbyben. A versenyt az Ügetőszilveszter sztárja Booksy nyerte.
Szombaton a 104. Magyar Ügetőderbyben a négyéves Veronica Fling és Veljko Mazsity győzött. Az idomárhajtónak ez volt pályafutása negyedik Derby sikere. A győztes ló tenyésztője a Kabala Ménes Kft. a tulajdonosa a HICO Versenyistálló.

Vasárnap az angol telivérek voltak a főszereplők. A 14 millió forinttal díjazott versenyt Este fény nyerte Nagy Tamással nyergében. A ló tenyésztője és tulajdonosa a Nemzeti Ménes, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a ló trénere Zala Csaba. A verseny totális magyar sikert hozott, Bábolna Sir Khan 1994-es Derby győzelme óta nem tudott nyerni a klasszikus futamban, míg magyar lovas Kerekes Károly legutóbb 2012-ben győzött a Derbyben.
A Derby tiszteletdíjait dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Nagy István agrár miniszter adta át. A három napos fesztivál kísérő programja a divatmustra és a kalapkészítés volt, emberemlékezet óta ennyi csinos hölgy és elegáns úr nem jelent meg a Kincsem Parkban.
Folytatás szeptember második hétvégéjén a Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Shown.

 

2018.07.02. Írta: Krebs András
Fotó: Kincsempark

Legyen közös élmény a lófürdetés!

A hűvösebb hónapokban a vízáztatta talajban oly szívesen meghempergő ló eszünkbe juttatja a nyarat, amikor is aggodalom nélkül lehet lovat fürdetni. A fürdés a lovad egyik kedvenc nyári időtöltésévé válhat, ehhez azonban elengedhetetlen néhány dolgot mindig szem előtt tartani. Ezúttal a lófürdetés legfontosabb, íratlan szabályait gyűjtöttük össze számodra!

A lófürdetéssel nem kizárólag a csutakolásra szánt időt csökkentheted akár a felére, hanem a rovarok számát is, illetve felfrissítheted őt az edzés előtt, hiszen elkerülheted, hogy a lovad túlhevült állapotba kerüljön, esetleg hőgutát kapjon.

Mielőtt megnyitnád a csapot, bizonyosodj meg róla, hogy az időjárás valóban kedvező a lófürdetéshez. A fürdéshez elengedhetetlen a legalább 25 °C-os hőmérséklet és a szélcsend. Ezen felül javasolt úgy időzítened, hogy a ló még az előtt megszáradjon, mielőtt a Nap alábukna a horizonton, hiszen ezt követően sokszor igen gyors hőmérsékletcsökkenést lehet tapasztalni.

Soha ne állj neki a lófürdetésnek, ha a ló mozgás utáni felhevült állapotban van. Várd meg míg a lélegzete teljesen visszaáll normális állapotába és maradéktalanul megszárad. Ha ez megtörtént, akkor nem túl hideg, 20 fok körüli csapvízben már meg lehet kezdeni a locsolást.

Fontos, hogy lentről felfelé haladj! Mint ahogy mi emberek is szépen lassan merészkedünk bele nyáron a felfrissülést nyújtó hűvös tóba vagy medencébe, úgy a ló sem szereti és veszélyes is lehet a hirtelen hideg zuhany. Kezdd a patáknál és lassan egyenletesen haladj felfelé, előbb a szügyét, a nyakát, később a hátát, legvégül pedig a horpaszát és a farát mosd át.

Ne kísérletezz különféle samponokkal, válaszd inkább a tiszta vizet vagy a kifejezetten lovak számára előállított készítményeket, a természetes alapanyagokból kevert samponokat. Mindenesetre érdemes előbb a ló egy kisebb testfelületén kipróbálni a szert, hogy megbizonyosodhass róla, hogy nem érzékeny rá a bőre. Csak akkor használhatod, ha nem vált ki allergiás reakciót, viszont a samponokkal sem szabad túlzásba esni. A napi szintű samponhasználat a ló bőrének nem tesz jót, kiszáradást vagy egyéb bőrbetegséget vonhat maga után.

A ló füleit, szemét, orrát mindig óvatosan, finoman, inkább erre a célra szolgáló, puha, tiszta szivaccsal törölgesd át.

A ló fürdetése erőszakmentesen

A fürdés a lovad egyik kedvenc programja lehet, de csak akkor, ha hagyod, hogy megtalálja benne az örömét. A ló bármilyen formában történő fürdésre való kényszerítése ugyanolyan kudarcot eredményez, mint bármilyen más erőszakos cselekedet. Az ellenkezőjét válthatja ki a várt reakciónak.

Sok ló fél a víztől, amely több okra is visszavezethető. Pocsolyánál általában az dominál, hogy óvatosak, hiszen nem tudják milyen mélységű a vízterület, tavaknál nem ismerik milyen más élőlények bújhatnak még meg a víz takarásában. A fürdetésnél pedig a slagból előtörő hirtelen víz, a sok inger, esetleg egy múltbeli rossz élmény könnyedén menekülésre késztetheti, illetve lehet nem érti, hogy pontosan mi is fog vele történni.

Ne kényszerítsd rá a lovat a fürdésre! Ha fél tőle, szépen, apró lépésekben hozzá lehet szoktatni az ápolás ezen formájához. Ne kösd ki, inkább kérj meg valakit, hogy fogja vezetőszáron, szagoltasd meg vele a csövet, majd szépen alacsony nyomáson kezdd el először csupán a paták locsolását. Ha jól reagál, dicsérd meg, bátorítsd, mutasd meg neki, hogy ez jót tesz neki.

Ugyanakkor nem szabad ráhagyni, fontos, hogy ha először nem is sikerül teljes testében átmosni a lovat, az utolsó élmény mindig pozitív legyen. Ha már a lábánál sikerült elérni, hogy mocorgás nélkül áll, hagyd egy kicsit, míg a stressz után élvezni kezdi a jóleső hűvös érzést, dicsérd meg, majd inkább halaszd el a folytatást egy következő alkalomra. Apró, türelmes léptekkel még a legerősebb víziszonyt is le lehet győzni.

 

2018.07.02. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Pixabay.com

Félrenyelés, megfázás? Lehet, hogy allergia!

A lovak allergiája jellemzően éppen azokban a hónapokban produkálja a legintenzívebb tüneteket, amikor a lovas egyébként kora reggeltől késő estig élvezhetné a jó idő nyújtotta korlátlan lehetőségeket. Az allergia éppúgy megkeseríti a ló mindennapjait, akárcsak az emberekét, de szerencsére erre is van megoldás.

Milyen tünetekkel jár a ló allergiája?

Az allergénre adott reakció a lovak esetében is épp olyan változatosan tud jelentkezni, ahogy nálunk embereknél. Jellemzően könnyezéssel, orrfolyással, köhögéssel, de akár különböző kiütésekkel is járhat. Az allergiás lónak a közérzete is megváltozik, így például alacsonyabb teljesítményt, levertséget tapasztalhatunk. Mindez természetesen attól is függ, hogy pontosan mi váltotta ki a kellemetlen panaszokat.

A lovak allergiáját a különböző növények polleneitől kezdve, a poron át, egészen a penészfélékig bármi kiválthatja. A legoptimálisabb megoldás állatorvosi diagnózis felállítása, amelyen keresztül konkrétan megállapítható a bűnös allergén.

Sosincs elég korán megkezdeni az allergén felkutatását!

Érdemes végiggondolni, hogy történt-e bármilyen jellegű változás a ló környezetében. Például megváltozott-e a takarmány, de fontos információ lehet légúti panaszok esetében a tünetek jelentkezésének konkrét időpontja. A körülöttünk lévő növények ugyanis minden évben olykor kisebb csúszásokkal, de közel ugyanazon időszakokban telítik meg pollenjeikkel a levegőt.

Ha a lovad a téli hónapok eleje vagy vége fele kezd el köhögni, okozhatják pollenek a panaszokat. A növények szinte egész évben, február közepétől egészen október végéig öntik magukból a pollent

Éppen ezért sok lónál nem is fedezik fel időben a problémát, gyakran egyszerű megfázásnak gondolják a köhögéseket, ez fokozottan igaz azokra a pacikra, akiket nem annyira visel meg. Legalábbis az elején, hiszen a tünetek évről-évre egyre intenzívebben jelentkeznek, az orrfolyás egyre erőteljesebb, fehér színűvé változik.

Okos praktikák allergiás lovaknak

Az allergiás panaszokat leghatékonyabban a ló tartástechnikájának fejlesztésével lehet beavatkozás nélkül elfojtani. Egy nagyméretű, gyógynövényekben gazdag, zöldellő legelő, ahova nem jut fel az istállót óhatatlanul ellepő por, a legmegfelelőbb számukra. A változatos növényzetből a ló kiválogatja magának azokat, amelyek enyhülést jelentenek számára. Ezen felül pedig a mozgásigényét kielégítő szabad terület lehetővé teszi, hogy a légutakban felhalmozódott váladék könnyedén felszakadjon és távozzon.

A legelőn történő ridegtartás szerencsére egyre népszerűbb tartási mód, azonban sokaknak nincs meg rá a lehetőségük, hogy ezt a formát válasszák. Ebben az esetben a legtöbb, amit tehetünk, ha a ló környezetét a lehető legtisztábban tartjuk. A takarmány beáztatása, a gyakori istállótakarítás mind-mind segítenek az allergia elleni harcban.

Kiváló segítséget jelent, ha legelő híján a kezeléshez szükséges gyógynövényeket Te magad válogatod össze vagy ha tökéletes keveréket szeretnél, akár kifejezetten erre a célra összeállított termékeket Lovaspiacterünkön is találhatsz.

A rovarcsípés reakciói ellen számtalan módon védekezhetsz. Erre kiváló megoldás az istállóban is használható légymaszk vagy a ló teljes testét borító légytakaró, ami a ló testével való közvetlen érintkezésben akadályozza meg a rovarokat. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy bár a rovarokat távol tartja, de a ló természetes tisztálkodási lehetőségét teljesen meggátolja. Hogy elkerüld az ezekből adódó további kellemetlenségeket, ügyelj rá, hogy minél többször vedd le és tisztogasd át alatta a testét!

Allergia terén biztosra természetesen kizárólag orvosi vizsgálatokkal mehetsz, amely légúti tünetek esetén endoszkópos vizsgálattal kezdődik, majd mintavételezés után laboratóriumi úton határozzák meg az allergént.

Jó hír, hogy ahogy az emberek számára is létezik terápia, úgy már a lovak immunrendszerét is fel tudják vértezni a megállapított allergénnel szemben. Bár a technika még gyerekcipőben jár, hozzávetőlegesen négyből egy ló a kezelést követően hosszútávra fellélegezhet.

 

2018.06.27. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Bigstockphoto.com

Hamza Viktória a szabadidomító 3. rész

Hamza Viktóriával folytatott interjúsorozatunk előző részeiben szó volt motivációról, a lóval való sikeres fejlődés elengedhetetlen lépéseiről és arról is, hogy lehet, hogy Viktória patásai minden helyszínen úgy viselkednek, mintha csak otthon, nyugodt körülmények között lennének. Sorozatunk harmadik részében megtudhatod, milyen formában tart Viktória oktatásokat és a távolabbi céljait is megismerheted.

Lovasok.hu rendezvény – Tattersall 2018.03.31.

„Ha valaki egy problémás lovat hoz, már tudom, hogy hogyan kell hozzáállni. Idő kellett hozzá, de sikerült elérnem, hogy ilyen helyzetben ne az legyen, hogy elvesztem az önbizalmam és fejben összezavarodok, mert ez egy másik ló és ehhez nem értek. Ő is egy ló és ugyanúgy kell hozzáállni mint a saját lovamhoz.”

Viktória folyamatosan a műsor fejlesztésén dolgozik, célja, hogy csapatát további 2 lóval és legalább egy kutyával kiegészítse és a határon túli szerepléseinek számát is meg szeretné növelni. Viktória arról is beszámolt a Lovasok.hu-nak, hogy tervei között szerepel egy komáromi székhelyű lovas iskola alapítása is, ahol a célnak megfelelő környezetben tudja folytatni képzéseit.

„Szeretnék nagyobb nyugati rendezvényekre is eljutni, hogy ott is megismerjenek, illetve persze, hogy én is megízlelhessem, hogy milyen egy nagy, több ezres német vagy francia közönség előtt szerepelni.

Hosszútávon pedig szeretnék itthon egy iskolát alapítani, ahova az emberek lovaikkal együtt jöhetnek tanulni. Esetleg összeolvasztani a kettőt és egy olyan műsort állítanék össze, amelyet helyben tarthatok és félig oktatás lenne félig pedig egy műsor.

Szeretném, ha az emberek nem csupán a konkrét tudást kapnák meg, hanem megízlelhetnék azt, hogy milyen a lovakkal úgy együtt élni, hogy társként tekintetnek gazdájukra. Képzéseimen szeretném megtanítani az embereket a ló fejével gondolkodni, tehát egy átfogó gondolkodásmódot szeretnék átadni, amely nem kizárólak a lóról, hanem a ló körülötti világról is szólna.”

Bízunk benne és szívből kívánjunk, hogy sikerüljön megvalósítani elhatározásait! Viktóriának egyébként már sikerült néhányszor eljutnia és szerepelnie Magyarország határain kívül is, többek között Erdélyt is megjárta lovaival és kutyáival, amelynek eredményességéről részletesen is beszámolt.

„Egy éve van meg a jogosítványom szerelvényre. 16 óra út, 720 kilométer négy lóval plusz két kutyával, illetve a segédemmel. Máig büszkeséggel tölt el, hogy ezt az utat egyedül, térkép nélkül, egy idegen országban, még idegenebb vezetési kultúrával fűszerezve úgy végig sikerült csinálnom, hogy közben senki nem fogta a kezemet.

Nekem kellett minden egyes szituációt megoldanom és összességében ez borzasztóan sokat adott az önbizalmamnak. Egyszerre sikerült helytállnom sofőrként, a lovak ápolójaként – még hogyha segítség is volt – , mint előadóként és mint a kutyáim és lovaim barátjaként, társaként.”

Ez valóban elismerésre méltó, hiszen gondoljunk csak bele, sokszor mennyi stresszel és izgalommal jár még egy néhány tíz kilométeres út megtétele is, ha hátul fel van kapcsolva a lószállító. Még ha a lovak türelmesen és stabilan is viselik az út fáradalmait, bizony a KRESZ jogosan bevezetett sebességkorlátainak köszönhető monoton út és az, hogy ebben a helyzetben a közlekedésben résztvevő más gépjárművekkel szembeni magatartásunkat még szigorúbbra kell venni, alaposan meg tudja viseli a lószállító sofőrjét.

Bár Viktória nagy külföldi célokat tűzött ki maga elé, azért itthon is bőven alkalmunk lesz megcsodálni előadásait.

„A 2018-as évre fő célom, hogy több emberi kapcsolatot építsek ki lovas közegben. Szeretném megmutatni az embereknek, hogy nem csak a lovakkal, hanem velük szemben is együttműködő vagyok. Meg szeretném mutatni, hogy tudásomat türelmesen és érthetően tudom átadni számukra és hogy ezen keresztül nekik és a lovaiknak is segíteni tudok.”

Viktória, mint előadó rendszeresen részt vesz a Nemzeti Vágta előfutamain, sorra járja az ország különböző nagyobb versenyeit és rendezvényeit. Ezen felül pedig nyílt napokat is tart, ahol a lovasok betekintést kaphatnak abba az irányba, amelyet képvisel.

„Szeretnék minél több nyílt napot tartani különböző lovardákban is, ahol megismertethetem az emberekkel a ló kommunikációjának, illetve viselkedéskultúrájának alapjait.”

Érdemes tehát ezért is nyomon követni folyamatosan frissülő, bővülő programajánlónkat, amelyben a legígéretesebb lovas eseményeket, versenyeket gyűjtöttük össze a lovasok.hu Olvasói részére!

 

2018.06.23. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs

Fotó: Haga Zsuzsanna

HIT-AIR légzsák lovasoknak

A biztonság a legfontosabb, ha lovagolni indulsz, végre megszületett a légzsák lovasoknak! Többé egy lovasnak sem kell a kényelem, a divat és a biztonság közül választania! Kifejlesztettünk egy divatos védőmellényt, melyet kellemes viselni, vészhelyzet esetén pedig a másodperc töredéke alatt egy védelmező légburkot von a viselője köré. A Hit-Air légzsákrendszer mindezt lehetővé teszi. Élvezze a lovaglást szabadságát szoros és merev védőfelszerelés nélkül.

Klasszikus és funkcionális – Working Equitation Magyarországon

Kappel Editnek, a Philippe Karl nevével fémjelzett, klasszikus lovasművészetet értők körében méltán ismert Ecole de Légèreté hazai instruktorának közreműködésével tavaly kezdte térhódítását hazánkban a spanyol-portugál lovas hagyományokon alapuló idomító és ügyességi versenyforma, a Working Equitation. Ez a szakág, feladatai révén lehetőséget teremt a lóval való munka funkcionálissá tételére, idomítási elvei pedig a klasszikus, lovat munkatársként tekintő utat képviselik. Emellett egy új lehetőséget nyújt hazánk hagyományos lófajtáinak is, hogy értéket teremtsenek és sikerrel szerepeljenek ezekben a versenyszámokban, akár hazai, akár nemzetközi szinten.

Honnan ered a Working Equitation?

Versenyszámai és feladatai a spanyol és portugál munkalovas hagyományokból származnak. A két ország lovasainak versengéséből lett hivatalos és népszerű sportággá, előbb hazájában, majd Európa-szerte. 2004-ben alakult meg a World Association for Working Equitation (WAWE), amelynek 19 tagországa Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kolumbia, Csehország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Olaszország, Luxemburg, Mexikó, Portugália, Spanyolország, Svédország, valamint Svájc.
1996-ban rendezték meg az első Európabajnokságot, 2006-ban pedig az első Világbajnokságot. Idén májusban München adott otthont a VB-nek. A sportág FEI szakággá válásáról jelenleg tárgyalások folynak.

Hogyan épül fel egy verseny?

A WAWE hivatalos nemzetközi versenyszabályzata mellett minden tagország létrehozza nemzeti szabályzatát, melyekben eltérések származhatnak pl. az adott országban érvényben lévő állatvédelmi szabályozások okán, stb. A lovasok országukra jellemző tradicionális ruházatban, a lovak hagyományos szerszámzatban versenyeznek.

Három versenyszám alkotja a megmérettetést.

1. A díjlovaglás feladatban elsősorban a ló engedelmességét, elengedettségét, mentális állapotát értékelik. Legnagyobb részt lépés és vágtafeladatokat hajtanak végre. Az „extra” mozgás, túlhajlított nyak, a modern díjlovas sporttal ellentétben, itt nem szempont és nem jelent előnyt.

2. A stílus akadályverseny egy ügyességi akadálypályát jelent, ahol a ló mentális állapotát, engedelmességét, irányíthatóságát, a precíz feladatvégrehajtást és a lovas stílusát pontozzák. Feladatmegoldásait tekintve tulajdonképpen akadályokon történő díjlovaglásról beszélhetünk. Főbb akadálytípusok: két hordó, híd, párhuzamos szlalom, oldallépés rúd felett, karám, szlalom hátralépésben, csengő, kapu, vizesárok, valamint a legösszetettebb feladatnak számító bika.

3. A gyorsasági akadályversenyben a pálya minél gyorsabb teljesítése a cél, azonban nem „ámokfutást” jelent mindez, hanem a fordulékonyság, irányíthatóság és iramváltások vizsgáztatását.

(4.) E három rész mellett negyedikként megjelenhet külön értékelt versenyszámként a marhaterelés is, amelyben 4 fős csapatokban választanak le és terelnek karámba adott időre 1-1 borjat a versenyzők.

A versenyek több nehézségi fokon zajlanak. Az alacsonyabb kategóriákban – E, A kategória – csak díjlovaglás tesztet (a díjlovaglás szakág E, A kategóriájához hasonló nehézségben) és egyszerűbb vonalvezetésű stílus akadálypályát kell teljesíteni. A következő, L kategóriában az idomító feladatsor a díjlovas szakág L kategóriájához hasonló nehézségű, és megjelenik a gyorsasági teszt. Az M kategória idomító feladatsora sok lépés, oldaljárás, vágta, ugrásváltás feladatot tartalmaz. Az akadálypálya megkívánja a nagyfokú összeszedettséget és fordulékonyságot. A Masters (S) kategória lovasainak már kötelező az egykezes szárhasználat. A díjlovaglás sok hátralépéssel, ugrásváltással, a piruettel és a vágta féloldalazással tarkított, az akadálypálya is nehezített.

Working Equitation hazánkban?

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is léteztek már ügyességi versenyek, melyek a lovak bizalmát, bátorságát, ügyességét, mentális állapotát, és lovasaik felkészültségét is tesztelik. Azonban ilyen, mindenki számára elérhető, emellett nemzetközi szakmai-szervezeti háttérrel rendelkező hivatalos versenyforma, kiegészülve a klasszikus lovas kultúrával, még nem volt jelen. A szakág minden érdeklődőt szívesen lát, a tanulni, fejlődni vágyó lovasokat, és lovaikat is, fajtától, kortól, nemtől függetlenül.
2017. októberében, az Őszi Lipicai Árverésen mutatkozott be először a Working Equitation a szilvásváradi fedett lovardában. Idén február óta pedig havonta szerveződnek nyílt edzések Marócpusztán, ahol kipróbálhatóak az akadályok, fejleszthető a ló-lovas párosok összhangja és tudása, Kappel Edit vezetésével. Edit saját tapasztalatait külföldi versenyeken való részvétellel gyarapítja, egyúttal hírét víve a lipicai ló értékeinek is.

Június 30-július 1. között kerül megrendezésre az első hazai (egyelőre még házi) verseny Marócpusztán, melyet remélhetőleg sok, egyre népszerűbb itthoni Working Equitation esemény követ majd, több helyszínen.

Lovasok.hu szerkesztőség

Fotó: Lovas Bori

Bővebb információ: Working Equitation Magyarország

 

A Bellandor Lovasközpont Lovasok.hu Klubkártya Partner

Bővül és csak bővül azon elfogadóhelyek száma, akik elfogadják a Lovasok.hu Klubkártyát és így kedvezményeket biztosítanak a kártyatulajdonosoknak. A Bellandor Lovasközpont lett a legújabb Lovasok.hu Klubkártya Partner. Nézzetek körül náluk és élvezzétek a lovas programokat!

Lovasok.hu Kártya kedvezmények érvényesek!
Kedvezmény mértéke:
Classic kártyára: -5%
Silver kártyára: -10%
Gold kártyára: -10%

A Bellandor Lovasközpont egy kedves kis lovarda a Zsámbéki-medence szívében, Pátyon. Alapelvének tartja az ősrégi magyar hármashangzat: ember, ló és természet egységét. Családias környezetben lovagolhatunk itt magas szinteken.

A lovardában nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi lovas oktatásra. Valamint Külföldi oktatóik is azon fáradoznak, hogy minél színvonalasabb oktatásban részesüljenek az őket választó lovasok.

A Bellandor Lovasközpontban a díjlovas szakágban versenyzésre is lehetőséget kapunk.

Szállásokat is kínálnak, 1 főstől 4 fősig terjedő szobákat lovasoknak, s természetesen a lovainkat is el tudják itt szállásolni. Lehetőségünk van szaunázni, szoláriumozni, sószobában feltöltődni, biciklit bérelni. Igénybe vehető legelő, box, jártató is.

Nagy- és kisfedelest, nagypályát is bérelhetünk. Center pályájuk éjszakai világítással felszerelt.

Parkolás gépjárművünk számára szintúgy, mint a lószállító utánfutónk számára megoldott.

Nagyobb rendezvények szervezése esetén kibérelhető a légkondícionált klubhelyiség, versenyiroda, tárgyaló, szeminárium terem is.

Lovasok.hu Kártya kedvezmények érvényesek!
Kedvezmény mértéke:
Classic kártyára: -5%
Silver kártyára: -10%
Gold kártyára: -10%

A Bellandor Lovasközpont is csatlakozott a Lovasok.hu Klubkártya elfogadóhelyeink sorába. Legyél te is Lovasok.hu Klubkártya tulajdonos! Ide kattintva igényelheted meg saját kártyádat!

2018. 06. 19. Írta: Virág Dorottya

Fotó: bellandor lovasiskola